olofström

Volvos framgångar skapar nya jobb i Olofström

Volvo personvagnar i Olofström anställer igen. Det är framgångarna av försäljningen i både Sverige och Europa som ger ett direkt avtryck på verksamheten i Olofström.

Jonas Knutsson, som är informationschef på Volvo i Olofström, bekräftar att vinden har vänt.

Måste öka
– Vi märker det på högre avrop till bilfabrikerna i Torslanda och Gent, vilket för oss innebär att vi måste öka vår personalstyrka, säger han.

En 18-procentig försäljningsökning under maj månad i år i Europa har gett Volvo rejält med luft under vingarna.

Samtidigt har även hemmamarknaden lossnat. På Volvo personvagnar i Olofström har den stigande efterfrågan fått fart på hjulen.

– Under april har vi tagit in 30 visstidare och under juni förstärker vi med ytterligare ett hundratal anställda, säger Jonas Knutsson.

Komponenter
Volvo i Olofström levererar komponenter och delar till flera olika modeller, som skruvas ihop i både Göteborg och i Holland.

Och vissa modeller går bättre än andra.

– XC60 är en formidabel succé och innbär att vi fått mycket arbete med att försörja fabrikerna med material och komponenter.

Bemanningsföretag
Av de 130 anställda som Volvo behöver när produktionen nu ökar, är hälften hämtade från bemanningsföretag.

Miroslav Milurovic är IF Metalls klubbordförande i Olofström och han är inte nöjd med den utveckling som nu sker.

Inte bra
– Nej, vi tycker inte att det är bra att man anlitar bemanningsföretag istället för att ge dem man nu anställer åtminstone visstidsanställningar. Det här borgar ju inte precis för ett bra framtida samarbetsklimat mellan ledningen och facket, säger han.

Medan trätan mellan Volvos ledning och facket i Olofström fortsätter, snurrar hjulen vidare och en av dem som gnuggar händer idag är Fredrik Huselius, försäljare på Ahlberg Bil i Karlskrona.

Framgång
– Sedan årsskiftet har vi ökat försäljningen med 110 prcoent och det känns jättekul att få vara med om en sådan här framgång, efter förra årets låga försljningssiffror.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se