"Man låser in sig för att känna sig fri"

Pratade just med en av killarna som står mitt i trafiken och säljer flaggor, vimplar och annat - att pryda bilar och vad som helst med för att signalera stöd för någon VM-nation:

– No good business yet, perhaps better if Bafana wins tonight..?!

Ingen riktig fart på försäljningen ännu, kanske blir det bättre i fall Sydafrika slår Uruguay i kväll, förmodade han ur en tjock jacka och mössa med öronlappar som skydd mot det som biter i hög hastighet och heter vintervind.

Vi är ju i Johannesburg, och det är en monsterstor stad som kan erbjuda alla möjliga varianter av afrikanskt liv.

– En del av livet här består av höga staket med vassa spetsar och taggtråd som garnering. Därtill aggresiva skyltar som talar om hur svårt beväpnade de anställda vakterna är – allt för att hålla ovälkomna gäster borta; gäster, som av olika, säkert ofta orättvisa, anledningar ser sig tvugna att begå brott för att överhuvud taget ha en chans att överleva....

Margareta, som bor härnere, berättade att många av dem som lever bakom staket ibland ju vill ut och känna sig lite friare, lite mer som de själva vill, utan att då åka bil kanske;... fast sådant har sina svårigheter i en förmodat farlig stad.

En lösning som fötts fram är den att folk köper årskort på Johannesburg Zoo för att jogga där mellan djurhägnen och uppleva "frihet".

Zoo:et är omgärdat av murar, bevakat av vakter och därför en säker plats att springa runt på...

– Visst är det en sorts ironi; att människan måste låsa in sig bland inlåsta djur för att känna sig fri...?

Vänligar


Christian Olsson

christian.olsson@sr.se