Beslut om kärnkraft risk för Centern

I dag fattar riksdagen ett historiskt beslut som innebär att det blir tillåtet att bygga nya kärnkraftverk för att ersätta de nuvarande när de har tjänat ut. Den borgerliga regeringen är överens sedan Centern som en gång i tiden ledde kärnkraftsmotståndet har bytt uppfattning. En omsvängning som kan få stora konsekvenser enligt gamla partiveteraner.

Före detta LRF-ordföranden Bo Dockered är bekymrad.

– Jag tror att det var ett mycket olyckligt beslut och jag tror att Centerpartiet kommer att förlora på det. Jag tror till och med att man hade fått igenom mer om man strävat efter en bred lösning i verkligheten, säger Bo Dockered.

Centerledningen har motiverat omsvängningen med att de fick igenom stora satsningar på alternativa energikällor i den borgerliga uppgörelsen. Men Bo Dockered tror att centern skulle ha fått igenom mer pengar om man försökt åstadkomma en uppgörelse över blockgränsen. Och nu kommer det inte att bli så mycket av med alternativen.

– Som det nu är har man skapat en situation där allt tänk hos energijättarna riktar sig mot hur och när man ska bygga ut kärnkraften, i stället för att fokusera på alternativen. Det är mycket, mycket olyckligt, säger Bo Dockered.

Birgitta Hambraeus, som var den som i mitten av 1970-talet fick den dåvarande Centerledaren Thorbjörn Fälldin att bli kärnkraftsmotståndare, gör samma analys.

– I och med att man börjar tro på en ny generation kärnkraftverk igen blir det mindre satsning på alternativen, säger Birgitta Hambraeus.

Menar du att Maud Olofsson är lurad?

– Ja, säger hon.

Bo Dockered befarar att kärnkraftsomsvängningen kan få stora konsekvenser för Centern i höstens val.

– Man förlorar ju definitivt sin profil som miljöparti. Man kommer att förlora många av sina kärnväljare på det här fotombytet som blev alldeles för snabbt, och det är en stor risk när man ligger och dallrar på fyraprocentspärren, säger han.

Birgitta Hambraeus lämnade sitt gamla parti redan för tio år sedan.

– Ja, jag ska väl inte säga så, men jag nästan hoppas att de åker ur riksdagen, säger hon.