sörmland

Sämre bostadserbjudanden till personer med utländskt namn

Bostadsbolagen i Sörmland erbjuder olika typer av bostäder beroende på om den sökande har svenskt eller utländskt namn. Det visar en undersökning som Sveriges Radio Sörmland har gjort bland 22 bostadsbolag.

Har man utländsk bakgrund minskar utbudet drastiskt hos bostadsbolagen i Sörmland. Det visar en undersökning som Sveriges Radio Sörmland gjort genom att låta två reportrar ringa under olika namn och söka lägenhet.

Nästan hälften av bostadsbolagen gav olika erbjudanden, attityder och bemötanden beroende på om den sökande hette Sara Andersson eller Khalida Mohammed.

Kommunala bostadsbolag var inte bättre än privata. Bland bolagen som gav olika svar till våra reportrar fanns bland annat Vingåkershem, Flens bostad AB, Torshälla fastigheter, Akelius, Pagoden och Gunnar Graflunds fastigheter i Eskilstuna.

När vår reporter ringer till Gunnar Graflunds Fastighetsbolag i Eskilstuna och söker en trerumslägenhet under namnet Khalida Mohammed får hon veta att det finns lediga lägenheter i Årby. Där är 68 procent av hyresgästerna av utländsk härkomst. Vår reporter insisterar på att hon vill bo centralt, men handläggaren säger att det är "jättedåligt" med lägenheter i centrum.

En halvtimme senare ringer vår andra reporter och presenterar sig som Sara Andersson och då finns det plötsligt en ledig trea centralt.

– Jag har en på Noaksgatan 2, det ligger vid Stadsparken, säger handläggaren.

Trean i Årby nämns inte alls.

När Sveriges Radio Sörmland konfronterar Ludvig Axling, handläggare och vice vd på Gunnar Graflunds Fastighets AB, säger han rakt ut att bolaget undanhåller information om vissa lägenheter i centrum när personer med utländskt namn ringer, eftersom de lägenheterna är svåra att få uthyrda.

– Om du ringer och heter ett utländskt namn har jag lättare att hyra ut någonting i Årby, säger Ludvig Axling på Gunnar Graflunds Fastighets AB.

– Jag utnyttjar att utlänningarna själva vet om att de har det svårare på marknaden, förtydligar han.

Samma visa var det på det kommunala bolaget i Torshälla. Reportern som presenterade sig som Sara Andersson fick erbjudande om dyra lägenheter på Vretvägen och i Gamla Kyrkoskolan.

När vår andra reporter ringer under namnet Khalida Mohammed får hon ingen information om de lägenheterna, utan erbjuds en betydligt billigare lägenhet på Ringvägen.

Sara Chogrich
sara.chogrich@sr.se

Caroline Karlsson
caroline.karlsson@sr.se