Kaféer dåliga på innehållsinformation

Kaféerna i Borås är dåliga på att sätta ut skyltar på sina gluten- och laktosfria fikabröd. Det visar en granskning som celiakiförbundets gjorde i går. Bara ett av fyra fik hade information synlig för besökare. Enligt projektledaren Rebecka Prentell skyller många kaféer på att informationen skrämmer övriga kunder.

– Men att det är glutenfritt betyder inte att det är en sämre produkt. Utan att man bara inte tillsätter mjöl i någon del av processen. Men för oss som har det här handikappet innebär det en väldigt stor hjälp när vi ska gå och fika, säger Rebecka Prentell.

Det är svenska celiakiungdomsförbundet som driver projektet kakmonstret. Dom åker runt i landet och möter upp barn som har gluten- eller laktosintolerans. Tillsammans kollar de om kaféerna i stan har ett grundutbud med kakor för de som är allergiska och om personalen är välinformerad. Dessutom ska det finnas skyltar som visar vad som är laktos- och glutenfritt. Uppfylls alla kriterier får kaféet ett diplom. I Borås var det bara ett av fyra fik som klarade alla punkter. Men Rebecka Prentell berättar att kaféerna oftast bemöter dom på ett bra sätt

– De tycker att det är jättekul att vi kommer och berättar hur de kan öka tillgängligheten. För många vill ju bättra sig, om man bara säger hur de ska göra.

Tiotalet barn slöt upp på kakinventeringen igår. Linnea Strand är glutenintolerant. Hon har en favoritkaka.

– Om de finns så är det maräng, annars är det beskvi.

Är det sällan det finns maränger?

– Ja, ganska sällan.

Vad händer om du äter gluten?

– Jag får ont i magen.

Sara Johansson
sara.johansson@sr.se