Ny Våg – ett universitet i etern för punkare på 80-talet

Det började den 18 augusti 1980 med 15 minuter tre gånger i veckan, just före kvart i fem-Ekot. Inbitna P3-lyssnare som var vana att höra programmet Musik och trafik på den här tiden fick ställa om lyssningen radikalt...Ny Våg dök upp med en brötig blandning av svensk och internationell punk och ny våg-musik, singlar från små skivbolag och inskickade amatörinspelade kassettband.
 
Programmet blev ett vattenhål för en hel generation unga som törstade efter ny musik. Det fungerade under de första åren av 80-talet som en introduktör av udda musik. Nya singlar och inspelningar som var svåra att få tag i på annat sätt, eller som man inte ens viste att dom existerade, dök upp här.
 
Programmet hade en seriös och ganska traditionell presentationsstil. Man rotade också fram rikligt med kringinformation, tipsade om fanzines och konserter och blev en centralpunkt för många punk- och ny våg-fans.
 
Andra och mer ovana P3-lyssnare uppfattade ofta musiken och texterna i Ny Våg som kontroversiella eller till och med stötande. Låttitlar som ”Knulla i Bangkok”, ”Sätt benet i halsen på dom borgarjävlarna” och ”Napalm” slank inte ner obemärkt − programmet anmäldes ett otal gånger till Radionämnden, och vid fyra tillfällen ledde det också till fällningar.
 
Programtiden blev så småningom längre, och när det slutligen togs ur tablån den 28 juni 1983 hade man en timme i veckan. Ny Våg hade flera programledare genom åren: Ulrika Malmgren, Johan Nilsson och Christian Wigardt. Senare tillkom Klarin Gullström, Jonas Almquist, Håkan Persson, Bosse Löthén och Nils Fagerberg som presentatörer. Håkan Persson fortsatte sedan med radioprogram som änubah!, Slammer och Musikjournalen och sedan 1996 som programledare för P3 Rock, som fortfarande går att höra på torsdagskvällar i P3.

(Programfilerna ligger kvar för lyssning t.o.m. 20/7 2010)