Assistansbluffen

Bedrägerihärva växer

I dag startade ytterligare en maratonrättegång i Halmstad om misstänkt bedrägeri mot Försäkringskassan. I centrum står en 32-årig man som polis och åklagare anser ha fejkat en cp-skada och på så sätt fått ut nästan fem miljoner kronor i ersättning under tre år för personliga assistenter.

Det var trångt i tingsrättens korridor utanför sal 2 i förmiddags. Nio åtalade för grovt bedrägeri, bidragsbrott och medhjälp - nio advokater, fem kriminalvårdare, tolkar och massmedia.

Inne i rättssalen satt den spensligt byggde 32-årige mannen i sin rullstol längst ut till höger i första bänkraden av två medåtalade och advokater. 

Iklädd häktets gröna tröja och mjuka byxor satt han hela förmiddagen lätt framåtlutad och lyssnade intensivt och med bekymrad min på åklagarens sakframställan. 

Åklagaren Sonja Seeligman beskrev hur 32-åringen söktes upp på flyktingmottagningen i Hultsfred när han kom till Sverige hösten 2006 av en medåtalad 54-årig man som sökte klienter till sitt assistensföretag.

Enligt åklagaren är det den företagaren som ligger bakom beskrivningen av den rullstolsburne mannens symptom - en bild av en man som behöver hjälp med precis allting och som inte ens kan byta tv-kanal själv. Följden av en cp-skada som sedan bekräftas - utan att någon fördjupad undersökning skett - av en distriktsläkare i Småland och en läkare på en privat mottagning i Halmstad. 

Efter samtal med bland annat 54-åringen, och hembesök så godkände Försäkringskassan mannens assistansbehov och därmed betalades nästan fem miljoner ut under åren 2007 till i våras.

I våras blev en handläggare på Försäkringskassan misstänksam och gjorde några oanmälda hembesök då det visade sig att den sjuke inte var hemma och att assistenten var utomlands. 

Åklagare hävdar nu att mannen fejkar och att alla andra åtalade skott sig på det.

Alla åtalade förnekar brott och 32-åringens advokat Greger Löfwall säger till Radio Halland att hans klient, som orkade sitta igenom dagens förhandling utan synbara problem, ändå faktiskt är så sjuk att han behöver assistenter dygnet runt och att han kommer att visa det under den åtta dagar långa rättegången som fortsätter på tisdag.