Pojke dömd efter Vilkstumultet

Den 16-årige pojke som åtalats för våld mot tjänsteman i samband med Lars Vilks avbrutna föreläsning i Uppsala för en dryg månad sedan har i dag både varit i rätten och dömts.

Pojken uppgav att han blev upprörd av Vilks föreläsning och när en kompis till honom stormade fram mot scenen så följde han efter.

Situationen som uppstod efter att Vilks föreläsning avbrutits av en upprörd folkmassa var kaotisk. Rätten ägnade därför mycket tid åt Upsala Nya Tidnings film från föreläsningssalen där man kan se delar av händelseförloppet. Polisens insatsledare Daniel Larsson berättade sin version av kaoset:

– Gärningsmannen brottades ned. Han gjorde motstånd rejält. Jag har inte hunnit dra min batong utan väljer att dela ut ett knytnävsslag mot hans bicepsmuskel för att slå den ur spel. Slaget missar och träffar min kollega istället.

Den 16-årige pojken blev pepparsprejad i ansiktet av polisen. Han blev nedbrottad och i samband med det så träffade han den andra polisen över munnen. Det är det slaget som han döms för. Han döms också för förgripelse mot tjänsteman i det första fallet.

16-åringen har i sin tur gjort en motanmälan mot polisen för misshandel.

Uppsala tingsrätt dömer 16-åringen till ungdomsvård och 20 timmars ungdomstjänst. Han ska också betala ett mindre skadestånd till den slagna polismannen. 

Åklagare Johan G Delin överväger om han ska överklaga domen, framför allt när det gäller längden på straffet. 16-årige pojkens advokat Conny Engstrand säger till Upplandsnytt att de inte har bestämt än hur de ska göra.

Ytterligare tre personer misstänks för brott i samband med tumultet efter Lars Vilks föreläsning, men där dröjer det innan det blir rättegång. Konstnären Lars Vilks kommer tillbaka till Uppsala i höst för att slutföra sin föreläsning.