18 juni 2010

Brudklänningar och skilsmässoplagg

I veckans STIL tar vi en titt på stilbildande brudklänningar. Och det är inget snack om att kungligheter – oavsett vad man tycker om dom, och oavsett vilken makt dom har– har varit trendsättande, långt in i modern tid. Inte minst genom massivt medialt intresse. Fast det kanske är klänningarna som bärs efter separationen som är mest effektiva? I veckans STIL berättar vi om klänningar både under och efter bröllopet.

Skyll på Victoria. Det var hon som satte igång trenden med att gifta sig i vitt siden och fluffiga spetsar och införde brudtärnor i vita klänningar som bar brudklänningens långa släp. För sedan den inflytelserika brittiska drottningen Victoria 1840 gifte sig med sin kusin Albert i London, så har vitt varit det självklara valet för brudar – liksom drömmen om en brudklänning som ser ut som en galen gräddtårta. Hon satte igång en trend som emellanåt brutits av en enklare stil, men som ständigt dyker upp.

”Vi draperade meter efter meter av crèmefärgat siden på väggarna, och vi hängde det över fönstren, alltmedan modeskaparna viftade med händerna för att visa att här behövdes ännu en volang, ännu en rosett. Då rummet till slut var klätt i långt fler volanger och rosetter än vad paret Emanuels lyckades klämma fast på själva klänningen, måste det ha varit svårt för Diana att avgöra var själva inredningen slutade, och hennes klänning började”. Det kan man läsa i självbiografin Redeeming Features av den i Storbritannien välkände formgivaren och kändiskännaren Nicky Haslam. Inför bröllopet mellan Prins Charles och den blivande Prinsessan Diana 1981 hade han nämligen fått i uppdrag att inreda det David och Elizabeth Emanuels ateljé i London, brudklänningens unga och gröna designerpar. När den berömda skådespelerskan Grace Kelly gifte sig med Prins Rainer av Monaco tjugofem år tidigare kunde ”bara” 30 miljoner se det live på tv i Europa.

Men  i fokus för intresset stod då, som nu, brudklänningen. Den enda detalj som gemene man aldrig vet något om i förväg. Fast de allra mest stilbildande klänningarna har inte varit av gräddtårtemodell. Om de sparsmakat eleganta plaggen som Bianca Jagger ( av Yves Saint Laurent ) och Carolyn Bessette ( av Narciso Rodriguez) gifte sig i berättar vi mer om, liksom hur det kommer sig att den senare ska göra en kollektion för… Lindex.

Men oavsett vilken stil brudklänningen går i så är det just klänningen och kvinnan som står i fokus. Men om det nu är två män som gifter sig, vem ska då glänsa mest och bäst? Om hur det stundande midsommarbröllopet med Oscar Nilsson kommer att te sig berättar den multibegåvade artisten Peter Jöback, som är veckans gäst.

Vi frågar oss även vad som egentligen händer med alla brudklänningar. Vart tar de vägen? Och så undersöker vi hur man klär sig efter skilsmässan. För allvarligt talat –ungefär hälften av alla brudpar skiljer sig. Och efter en skilsmässa eller separation är längtan efter förnyelse stor, och det är i provrummet som det nya livet börjar.