Kosta

Ingen köpare till aktier

I december 2009 tog fullmäktige i Lessebo beslutet att sälja kommunens andel i Kosta Köpmanshus. Men ännu finns ingen köpare till Lessebo kommuns aktier.

Lessebo kommun äger tillsammans med Torsten Janssons New Wave Group Kosta Köpmanshus. Försäljningen ska ske för att få tillbaka de 23 miljoner kronor som Socialdemokraterna olagligt betalade ut 2007 för det planerade nya hotellet i Kosta.

Turerna kring den här hårt kritiserade utbetalningen har varit många och har pågått i flera år, med domar, överklaganden och hårda politiska debatter.

Men det är fortfarande osäkert om Lesseboborna får tillbaka pengarna.

Minst 30,6 miljoner, plus upplupen ränta, vill kommunen få in på försäljningen av aktierna, och uppdraget att hitta en köpare gick till Swedbanks företagsförmedling. I mitten av mars i år skrevs avtalet mellan mäklaren och Lessebo kommun under. Mäklararvodet, om affären går i lås, ligger på drygt 850 000 kronor.

Men hur det har gått hittills, och om det är några eventuella köpare på gång, vet ingen i kommunhuset i dag. Inte heller kommunchefen Inga-Britt Andersson.

– Under den tiden som mäklaren jobbar har inte vi speciellt mycket information om detta utan det kommer vi att få när vi vet att vi har en köpare som är intresserad.

Vad händer om mäklaren inte hittar någon köpare?

– Vi hanterar detta utifrån kommunallagen och enligt lagen måste vi göra den rättelsen och det har vi ju gjort genom detta. Finns det ingen köpare så måste vi fortsätta äga de här aktierna, säger Inga-Britt Andersson.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sr.se