FOTBOLLS-VM

Chockgranater mot demonstrerande vakter

Medan Sydafrika försöker komma över förnedringen från gårdagens brakförlust mot Uruguay i fotbolls-VM, så växer protesterna mot det företag som fhar hand om säkerheten på arenorna. I dag har polisen använt chockgranater mot säkerhetsvakter som demonsterade för att de inte fått utlovade löner.

När missnöjda säkerhetsvakter demonstrerade utanför arbetsgivaren Stallion securitys kontor i Kapstaden i dag, så var det den senaste av en rad protester mot företagets lönevillkor. I dag använde polisen chockgranater mot demonstranterna och grep minst sju personer, enligt nyhetskanalen Enews.

Det sydafrikanska transportarbetareförbundet har kritiserat VM:s lokala organisationskommitté för att äventyra säkerheten under VM genom att ge säkerhetsuppdraget till ett företag som inte följer lagar och regler, genom att betala dåligt, och genom att inte ha genomfört tillräcklig kontroll av eller utbildning de anställda.

Säkerhetspersonalen har trott sig blivit lovade motsvarande 1 500 kronor om dan, har gått hem med 150-250 kronor efter 12 timmars arbete.

Medan polis nu har tagit över arbetsuppgifterna från säkerhetsföretaget på fem arenor i fyra VM-städer, så säger VM:s lokala organisationskommitté att de inte har med saken att göra, utan att det är ett problem mellan arbetsgivare och arbetstagare.

Säkerhetsföretaget Stallion security har vägrat svara på frågar från journalister, men sägs ha kontaktat advokater.

Men redan i samband med för-VM i fjol blev det problem med upphandlingen av säkerhetstjänster och då var Stallion security som partnerföretag till svenska Securitas ett av de bolag som vägrade att ta sig an uppdraget på grund av allt för dåligt betalt.

Nu säger den sydafrikanske polischefen Beki Cele att det finns tillräckligt med poliser för att sköta både arenornas och landets säkerhet.