Hamas om lättnader: "En skenmanöver"

Israels beslut att införa lättnader i blockaden mot Gaza har mottagits med blandad skepsis och avvaktan i omvärlden, men har dömts ut av Hamas som en skenmanöver.

Under starkt internationellt tryck efter den blodiga stormningen av Gazakonvojen, beslutade Israel i dag att lätta på blockaden - trots att den tillfångatagne israeliska soldaten Gilad Shalit inte släppts och trots att Hamas inte erkänt Israel, tvingas Israel nu lätta på blockaden.

Frankrikes utrikesminister sa kort: "inte tillräckligt. Den palestinska myndigheten kallar det en pr-ploj, Jordanien kräver att blockaden hävs fullständigt, Hamas avfärdar lättnaderna som ommöbleringar i skyltfönstret och EUs reaktion är avvaktande - eftersom det ännu är oklart exakt vad Israel menar med lättnader i blockaden.

Det talas om att Israel ska upprätta en lista över förbjudna varor - i stället för som nu då allt är förbjudet om det inte uttryckligen tillåtits. Koriander till exempel förbjudet. Kanel tillåtet. Plastleksaker och skolböcker förbjudna, liksom de stora bristvarorna cement, betong och byggmaterial.

Israel kommer att upprätthålla blockaden till havs och behålla de säkerhetsåtgärder som krävs för att hindra vapensmuggling.

Det återstår att se om råvaror och bygmaterial kommer att släppas in nu så att industrier och fabriker i Gaza kan öppna på nytt. Det återstår också att se om Gazas bönder kommer att kunna återuppta exporten av t.ex. Nejlikor och jordgubbar till Europa. När gränserna stängdes tvingades bönderna förvandla snittblommor som djurfoder.

Men det råder ingen tvekan om att Israels beslut i dag är en framgång för Ship to Gaza-aktionen och för internationella påtryckningar. Och även om Hamas avfärdar lättnaderna i blockaden som en pr-ploj, så är det faktum att Israel tvingats böja sig för världsopinionen också en seger för Hamasstyret i Gaza. Många Hamaskritiker och oliktänkande befarar att Hamas kommer att känna sig ytterligare stärkt efter detta.