Sisunyheter på svenska

Sisunyheter på svenska vecka 24

*Inga extrapoäng för finskastudier
*Fler finska vårdplatser i Huddinge
*Sofi Oksanen fick sparken
*Vanhanens ex dömd till böter
*Surunmaas första skiva ute

Inga extrapoäng för finskastudier

Regeringen vill uppmuntra grundskole-elever till att studera språk, men modersmålsundervisningen hamnade utanför den satsning som skolminister Jan Björklund presenterade i veckan.

För att få eleverna att välja språkstudier vill regeringen att studier i tyska, spanska och franska ska ge extrapoäng.

Finska eller andra modersmål vill regeringen dock inte ge några extrapoäng för.

Det behövs en extra satsning på just tyska, spanska och franska, säger Jan Björklund.

Det nya systemet med extrapoäng för tyska, franska och spanska är tänkt att träda i kraft om fyra år.

Fler finska vårdplatser i Huddinge

I Huddinge utanför Stockholm invigdes i veckan äldreboendet Björnkullans nya lokaler och under festliga former firades att äldreboendet nu får tio nya finskspråkiga vårdplatser.

Efter utbyggnaden av äldreboendet så har Björnkullan plats för sammanlagt 23 sverigefinska pensionärer.

Sofi Oksanen fick sparken

I Finland bestämde sig förlaget WSOY i veckan för att ge författaren Sofi Oksanen sparken.

Sofi Oksanen har under en längre tid offentligt kritiserat WSOY bland annat för dess personalpolitik, och i ett pressmeddelande skrev förlaget i tisdags att samarbetet med Oksanen upphör på grund av bristande ömsesidigt förtroende.

För förlaget WSOY har Sofi Oksanen varit de senaste årens guldkalv. Oksanens senaste bok Utrensning har sålt i över 150 000 exemplar.

Enligt det finska radio-och TV-bolaget YLE har de andra stora förlagen i Finland redan visat intresse för att ge ut Oksanens kommande böcker.

Vanhanens ex dömd till böter

I Finland dömde Högsta Domstolen i veckan statsminister Matti Vanhanens ex-flickvän Susan Ruusunen och dennes förläggare Kari Ojala till böter.

Ruusunen och Ojala får betala böterna för att med Ruusunens bok, Statsministerns brud, ha spritt integritetskränkande uppgifter om Vanhanen.

Högsta Domstolen slog därmed fast hovrättens tidigare dom. I hovrätten dömdes både Ruusunen och Ojala till dagsböter. Förläggare Ojala dömdes också att betala 1000 euro till Vanhanen i skadestånd för själsligt lidande.

Och Matti Vanhanen han får snart tituleras "före detta statsminister".

I förra helgen avgick Vanhanen, helt enligt planerna, som ledare för det finska Centerpartiet. Till ny partiledare, och därmed också ny statsminister, valdes Mari Kiviniemi. Formellt tar Kiviniemi över som statsminister vid midsommar.

Surunmaas första skiva ute

Det tornedalsgöteborgska tangobandet Surunmaa i veckan har släppt sin debut-CD.

Hittills har Surunmaa som leds av tornedalingen Viktor Mäntyranta sjungit flera av sina låtar på meänkieli, det vill säga tornedalsfinska, men på CD-debuten är språket engelska.

Nine Songs From The Valley heter skivan.

2008 tävlade Surunmaa i det som brukar kallas för Eurovisionsschlagerfestivalen för minoritetsspråk, Liet Lavlut, och bandet kom då på åttonde plats.

Sveriges Radio Sisuradio/Sisu på svenska
sisupasvenska@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Lue lisää toimintatavoistamme.