Bilister blockerar busshållplatser

Busschaufförerna i Sjuhärad har stora problem med att bilister och lastbilschaufförer stannar på hållplatsfickorna och hindrar bussarna när de ska släppa av passagerare. I många fall tvingas de stå mitt i vägen och hindra trafiken. Det här är ett problem som är som allra störst nu på sommaren, och värst är det längs delar av riksväg 40.

– Det ställer till det för oss när vi ska stanna till och släppa ev resenärer, säger Sonja Scheen Eliassen som jobbar för Orusttrafiken och kör lokaltrafiken i och kring Ulricehamn.

– De tänker väl "Det kommer väl ingen, det är ju inget folk här nu och då kan vi stå här" men om vi kommer och ska släppa av någon så kommer vi inte in i bussfickorna. Då får vi stå mitt i vägen och det kan ställa till det i trafiken.

Blockerade hållplatser är vardagsmat
Bilar, långtradare och husbilar som stannar på hållplatsfickorna och hindrar bussarna när de ska stanna och släppa av passagerare är vardagsmat för Sjuhärads bussförare. Allra värst är det på sommaren, då folk stannar för att titta på vyer, sträcka på benen eller rent av ta en tupplur på hållplatserna.
Och många verkar inte ha förståelse för att det ställer till problem för busschaufförerna.

– När man kommer tutar man för att få dem att flytta på sig, men då har det hänt att jag har fått fingret. Riktigt arga blir de, säger Sonja Scheen Eliassen.

Vad säger du om det?

– Jag tycker att folk beter sig hur konstigt som helst. Man undrar ibland; har de glömt vad de lärde sig i körskolan? Det är förbjudet att ställa sig på busshållplatser!

Sonja Scheen Eliassen efterlyser bättre skyltning på vägarna. Hon tycker att det borde finnas förbundskyltar mot parkering.