Stockholm

Toppnotering väntas på bröllopsdagen

Stockholms stad räknar med att mer än hundra tusen besök gjorts på festivalen Love Stockholm 2010 hittills. Trots att det varit en del kalla och regniga kvällar med få besökare är man från stadens sida nöjda med uppslutningen. Men alla handlare som hyrt in sig festivalområdet är inte lika nöjda.

- Första dagen sålde vi för 400 kronor och stod här en hel dag, då höll man ju nästan på att tappa modet alldeles... Det var inte så stor hysteri som man trodde från början att det skulle bli med folk och så. Vi får väl se vad som händer idag och sådär, att man kan betala hyran, men det blir ju ingen förtjänst, säger Gulli Tholsten från Borlänge i Dalarna som säljer smycken åt en väninna.

I Kungsträdgården skiner solen den här dagen. Välkommet, säger Gulli Tholsten innan hon återgår till att ta hand om kunder.

Stockholms stad har satsat ungefär sju miljoner kronor på arrangemanget Love Stockholm 2010, till det kommer ungefär 40 miljoner kronor från olika företag.

För de större sponsorerna är det lättare att se festivalen som ett reklamtillfälle. Julia Baehrendtz jobbar som säljare hos Teliasonera, som också finns på plats under festivalen.

- Vi satte igång i fredags, men då har det varit lite sämre väder. Nu, i mitten av veckan här, har solen kommit fram äntligen och det har självklart dragit mer folk då, säger Julia Baehrendtz, säljare hos Teliasonera.

Är ni nöjda så här långt?

- Absolut, det går bättre och bättre för varje dag, säger Julia Baehrendtz.

Även hos Stockholms stad är ansvariga nöjda. Anna Klynning, kommunikationschef vid Kulturförvaltningen, säger att de räknar med att över 100 000 besökt festivalen.

På barn- och familjeområdet på Djurgården har det kommit ungefär 2 000 besökare om dagen och trots regnet har det varit mellan 5 000 och 7 000 besökare på konserterna som ordnats, säger Anna Klynning, kommunikationschef vid Kulturförvaltningen, Stockholms stad.

- Det som är skillnad för oss är att allt är gratis i princip, går man på Roskilde till exempel och har betalat entreavgift, då står man nog kvar där med sitt paraply. Här så är det nog så att man tänker då går jag ner en annan kväll. Jag tror att vi nog överlag kommer att vara nöjda, säger Anna Klynning, kommunikationschef vid Kulturförvaltningen, Stockholms stad.

Toppnoteringen räknar Stockholms stad med att nå under bröllopsdagen.

- Jag tror att det kommer att bli jättemycket folk. Det kan ha varit så att man tror att det inte går att vara i Stockholm under den här tiden, men det är klart det gör. Kortegevägen är ju lång och det finns många platser att stå på. Och festivalen är öppen, säger Anna Klynning.

Festivalen har framför allt riktat sig till Stockholmare, men många turister har också hittat dit. Carol och Alan Pugh från London har precis kommit till stan med ett kryssningsfartyg och för dem blev både bröllop och festival en glad överraskning.

- De är väldigt vackert par, mycket vackert, säger Carol Pugh.

- Vi har precis varit i Gamla stan och vi har precis kommit över till den här sidan, så vi ska gå åt vänster här och se festivalen, berättar Alan Pugh.

Ni ska kolla in den?

- Ja, definitivt.

Maria Blomquist
maria.blomquist@sr.se