Utbildning

Uddevalla tjänar på gymnasieelever

Uddevalla kommun är den kommun som lyckats bäst i Västra Götaland när det gäller att locka till sig nya gymnasieelever. Det visar en enkätundersökning som SVT:s Västnytt har gjort.

Att locka till sig gymnasieelever från andra kommuner kan vara en vinstlott. Enligt Västnytt är den interkommunala ersättningen, alltså den ersättning som kommunerna får för en gymnasieelev, en miljardrullning.

Nästan 3 miljarder kronor betalade de 53 kommunerna, som svarade på Västnytts enkät, ut i interkommunal ersättning för gymnasieelever. Drygt 33 000 elever valde annan skola än den egna, kommunala.

Undersökningen visar att Uddevalla är den stora vinnaren och klår alla andra kommuner i länet.

Uddevalla tar emot 1 745 elever från andra kommuner. Eleverna kommer ofta från grannkommuner som Trollhättan, Vänersborg, Munkedal och Orust. Efter att kostnaderna tagits bort går det att konstatera att Uddevalla tjänat 118 500 000 kronor i skolpengsintäkter för gymnasieelever som valt att gå i skola i Uddevalla i stället.

Stefan Einarsson, gymnasiechef i Uddevalla säger till Västnytt att bra marknadsföring och rätt grannar är deras vinnarkoncept.

Det finns en liten vinnare också, nämligen Åmål som får in 4 500 000 kronor i skolpeng. I Åmål väljer 199 elever att lämna kommunen för att gå i skola i annan kommun. Men vinsten gör man på 283 elever från andra kommuner som väljer att gå på gymnasiet i Åmål.

Resterande 12 kommuner i vårt område är förlorare. Det beror antingen på att de inte har en egen gymnasieskola eller så har de grannkommuner som erbjuder ovanliga, populära, och dyra, gymnasieprogram.

Tanums kommun är den största förloraren bland de 12 kommunerna. 505 elever skickar man till andra kommuner vilket genererar en förlust på 45 415 000 kronor, visar enkäten.