Krisartad förvirring på EU-toppmötet

I Bryssel pågår sedan i morse regeringschefernas toppmöte. Det handlar om vad EU ska ha för slags ekonomisk styrning för att hantera den nuvarande ekonomiska krisen och förebygga nya. Men enligt uppgift till Ekot har diskussionerna hittills inte gått särskilt bra.

Regeringscheferna har enligt uppgift till Ekot hittills inte kommit särskilt långt när det gäller att hitta en gemensam linje. Märkta av sina egna kriser ser det ut att vara svårt för regeringscheferna att hitta någon gemensam linje.

Mycket av diskussionen har handlat om den skatt på finansiella transaktioner - Tobinskatten - som Sveriges finansminister Anders Borg helt dömt ut.

Oavsett vad Sverige tycker så var det i alla fall vad tyska förbundskanslern Angela Merkel lyfte fram när hon kom till toppmötet i morse.

– Vi hoppas på en gemensam position om en transaktionsskatt och bankavgifter. Det är Frankrike och Tyskland för, sa Merkel.

Bankavgifter är den typ av stablitetsavgift Sverige infört för att det ska finnas ett skydd om banker får problem.

Regeringscheferna uppges ändå ha enats om ett gemensam skrivning som går ut på ett system om bankavgifter och en transaktionsskatt. Men när det skatt på alla affärer som görs är villkoret att den införs globalt, alltså i hela världen.

Under lunchen som började sent på eftermiddagen väntas franske presidenten Nicholas Sarkozy eventuellt ta upp sitt förslag om att euroländernas regeringschefer ska hålla egna toppmöten. Något Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt gick mot i riksdagens EU-nämnd i går.

Den svåra diskussionen om hur länder som missköter sin ekonomi ska straffas står också på programmet.

Där gav Österrikes förbundskansler Werner Faymann klart besked tidigare i dag.

– Jag är mot att ta ifrån någon hans politiska rösträtt, sa den österrikiske förbundskanslern.