Landstinget

Politikers resor gav het debatt

Beredningarna, det vill säga fritidspolitikernas resor ut i länet till medborgarna, kan slopas för att spara pengar. Det säger Vårdalliansen i Norrbottens landsting. Men den rödgröna majoriteten vill ha dem kvar.

Debatten fick hög temperatur när frågan var uppe i landstingsfullmäktige som hölls i Boden på torsdagen.

– Det blir sällan något konkret av det beredningarna kommer fram till. De förslag som ges från norrbottningarna, stannar i landstingsstyrelsen, ofta får vi höra att förslagen redan har genomförts. Därför är det inte kostnadseffektivt att ha systemet kvar, säger Birgit Stöckel (KD).

Beredningarnas fritidspolitiker reser cirka 15 gånger per person och år. De är 82 personer, som möter medborgare i länet för diskussioner och för att avlyssna deras åsikter om vården. Verksamheten kostar mellan åtta och tio miljoner för landstinget per år.

– Det här är en demokratifråga, säger landstingsrådet Kent Ögren (S) som motargument. Beredningarna är toppen. De ska vara kvar.

– Äldrevården, rehabilitering, psykisk ohälsa är frågor som länsborna har yttrat sig om till beredningarna. Det har resulterat i många konkreta resultat som har gjort det bättre för norrbottningarna, säger Kent Ögren (S).