Historiskt ja till ny kärnkraft

Med bara två rösters övervikt röstade riksdagen ja till att tillåta att nya kärnkraftsreaktorers byggs för att ersätta de gamla. Omröstningen skedde efter en känslofylld debatt som pågick hela dagen.

Två centerpartister valde att överge partilinjen och rösta nej till förslaget. En av dem är Solveig Ternström som nu överväger att lämna partiet.

– Nu får man börja om igen. Nu får väljarna säga sitt. Nu gäller det att göra över det här till valet, säger Solveig Ternström. 

Så du tycker att väljarna ska välja något annat parti än ditt eget?

– Kanske det. Frågan är viktigast för mig, då är inte partiet viktigast.

Riksdagen fattade beslut i tre frågor - först av allt att tillåta att nya kärnkraftsreaktorer får byggas för att ersätta de befintliga, som mest 10 reaktorer. Att inga byggen av nya reaktorer ska få statliga subventioner och att skadeståndsanssvaret ska bli större för ägarna till kärnkraftverk.

En annan centerpartist, Sven Bergström, som hotade med att rösta nej men ändrade sig efter att ha fått igenom några förändringar tror att besluten i praktiken innebär ett slut på kärnkraften.

– Jag är rätt så säker på att det inte innebär någon stor skillnad jämfört med tidigare därför att det är så vansinnigt olönsamt att bygga kärnkraft. Runt om i världen har det inte kommit en enda ny reaktor utan statliga subventioner. 

Men det synsättet är inte något som Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand höll med om. 

– Jag önskar att jag kunde tro på det. Men det finns ju redan investerare som står i begrepp att lämna in ansökningar och är beredda att investera pengar. Det är klart att vill man inte ha kärnkraft så ska man inte ge signalen till dem att det här är något de ska satsa på.

Men moderaten Anna Kinberg Batra var nöjd med besluten.

– Jag tycker att det är skönt att vi gör möjligt att säkra svensk elproduktion. Det är viktigt för jobben, för att vardagen ska fungera och för klimatet. Och det här visar också att alliansen håller ihop när det verkligen gäller, säger Anna Kinberg Batra.