Fotboll på arbetstid ingen självklarhet

Det strävsamma Tyskland står inför ett svårt dilemma i dag. Fotbollslandslaget spelar sin andra match i VM i Sydafrika, mitt på eftermiddagen. Men tv-fotboll på arbetstid är trots detta ingen självklarhet.

– Jag kan inte titta, mer än kanske en kort stund på rasten. Annars måste jag jobba som vanligt, säger Andreas Paul som är brevbärare i Berlin.

Han säger att han är mycket fotbollsintresserad, som de flesta här. Hela 28 miljoner såg den första VM-matchen i tv i söndags kväll.

Och nu har debatten pågått hela veckan, om jobb och tv-fotboll går att förena. Arbetsjurister har varnat: Man måste ha chefens tillstånd för att se tv på arbetstid.

Tur då för alla fotbollsgalna att så många chefer verkar ha samma intresse. Av rundfrågor i tidningarna framgår att ett sorts undantagstillstånd inträder på tyska arbetsplatser i eftermiddag.

Ett stort företag här i Berlin ordnar buffé och frågesport och tv-fotboll för sina anställda. Berlins finanssenator säger att i förvaltningen får alla titta på fotboll.

Nästan lika generöst är företaget Vattenfall, som står för en stor del av elförsörjningen i östra Tyskland. Bara personal som övervakar elnätet måste jobba, "för går det snett där så kan ju ingen se någon tv alls", säger en företrädare för Vattenfall till tidningen Tagesspiegel.

Tyska LO anser att VM-fotboll stärker sammanhållningen på arbetsplatserna. Och arbetsgivarnas högsta företrädare har manat företagen att vara "flexibla".

Men det privata postföretag, som Andreas Paul bär ut brev åt, har inte visat någon flexibilitet än:

– Kanske kommer det något från chefen i dag. Annars klarar jag mig. Det är bara gruppspel än så länge. Det vore värre att missa en slutspelsmatch, säger han.