Barnarbete bakom bröllopschoklad

Uppdaterad 15:00

Den officiella chokladen som säljs inför prinsessbröllopet produceras med hjälp av barnarbete. Det är Cloetta som gör chokladen med kakao som till viss del del tas fram av Västafrikanska barn med hårda arbetsvillkor. Samtidigt går en del av pengarna från chokladen till utsatta barn i Sverige. Kristina Björk är informationsansvarig för Cloetta:

Viveka Risberg på organisationen Swedwatch:

– Vi försöker inte på något sätt förneka det, det är klart att vi vet om det här allihopa. Men det vi kan göra är att vara med i de här sammanhangen och sakta göra det bättre tillsammans, säger Kristina Björk på Cloetta.

Cloetta skriver på sin hemsida att deras kakao kommer från västafrika – de skriver också att barn och ungdomar är en del av arbetskraften på odlingarna där.

Är kakaon i till exempel bröllopsserien också därifrån?

– Ja, 70 procent av all kakao i världen kommer därifrån. Det är ungefär som när man odlade potatis i Sverige på slutet av 1800-talet, det fanns väl barn på varenda potatisodling här också.

Men skillnaden mellan att plocka potatis och samla in kakao är att kakaofrukterna kan bli stora och tunga. De sitter uppe i höga träd och skärs ned med kniv – av bland annat barn.

Ola Höiden är kommunikationsansvarig på Fair Trade i Sverige.

– Ett barn når ju knappt upp till de här frukterna med macheten och egentligen ska de inte heller göra det, eftersom macheten är ett ganska stort verktyg och den är farlig och vass. Typ en halvmeter.

Och förutom stora knivar tvingas barnen att jobba med besprutning av odlingarna.

Är det ett problem att det finns barn som jobbar med machetes, tunga lyft och besprutningsmedel?

– Absolut, det är ett problem. Så ska det inte vara, det är oacceptabelt.