Hanna Sahlberg, Peking

Kinesiska vuvuzelor brummar för Nordkorea

PEKING, fredag. Europas ekonomi är i kris igen, medan Kinas bara växer och snart beräknas gå om Japan. Kanske är det då en liten tröst för européer och japaner att Kina i all fall är kasst på fotboll.

Kina är ett rekordland, men inte när det gäller herrfotboll.

Fotbollströjor och fotbollsfans ser man fullt av, men det finns inget kinesiskt lag att heja på, eftersom Kina inte har klarat att ta sig till VM.

Och det beror inte på att kineser skulle vara ointresserade av fotboll. Tvärtom pågår det så mycket olaglig VM-vadslagning att polisen redan gjort hundratals razzior. Pengar rullar och TV-apparaterna står på, men själva sporten har Kina inte lyckats bemästra.

2002 lyckades det kinesiska herrlandslandslaget för första gången kvala in i ett VM, men det slutade i ett nationellt sporttrauma utan ett enda mål.

Den här gången slogs Kina ut av Irak redan i kvalen, och den kiensiak närvaron i Sydafrika består i stället av en professionell hejarklack som hyrts in av Nordkorea eftersom alltför få nordkoreaner har råd med flygbiljetten.

Men varför lyckas Kinas spelare inte ta sig till VM när den fattiga lilla grannen Nordkorea gör det?

Korruption har varit en av förklaringarna. Det går rykten om hur spelare valts ut till matcher enbart på grund av att de rika pappor, och det senaste året har det pågått en stor upprensningskampanj där fotbollsförbundets chef har tvingats avgå och tränare och spelare har gripits efter avslöjanden om riggade matcher, hot och mutor.

Men ett kinesiskt fotbollsfan förklarade för mig att problemet mest av allt ligger i den kinesiska barnuppfostran.

- Kinesiska barn sitter bara och läser och får tjocka glasögon, menade hon.

Och det ligger säkert en del i det. Fotboll anses vara ett slöseri med tid när det i stället gäller att plugga kvällarna igenom för att lyckas ta sig in på de bästa skolorna.

Det största problemet är kanske att fotboll är en lagsport. Genom hela skoltiden tränas kinesiska barn till att bli individualister, att konkurrera med varandra och de piskas som små travhästar framför familjens vagn.

Till Peking-OS 2008 satsade Kina stenhårt på att vinna flest guldmedaljer, och lyckade också. Men typiskt nog var det de individuella prestationerna som dominerade.

Medan Japan, Sydkorea och Nordkorea är i Sydafrika och spelar, ligger det kinesisakensiska herrlandslaget i höghöjdsträning på Yunnanplatån.

Sportmyndigheterna tycks ha bestämt sig för att rycka upp den kinesiska fotbollen, men under detta VM får kineserna nöja sig med att brumma med sina vuvuzelor för Nordkorea.