gävle

Briggen Gerda lämnade Gävle

Briggen Gerda är såld till Finland och i dag klockan kvart över två seglade Briggen Gerda ut från Gävle, kanske för sista gången. Vid lunchtid i dag stod det klart att affären med det finländska rederiet Fregatti OY Yrityspalvelut i Helsingfors var klar och därmed lämnar nu fartyget Gävle.

På förmiddagen i dag blev det klart att det finska rederiet Fregatti köpt Briggen Gerda från de tidigare hälsingeägarna Bengt-Olov Andersson och Per-Olov Erhardsson.

Försäljningen kom kanske som en överraskning för många eftersom de båda hälsingeborna bara för knappt en månad sedan köpt loss skeppet från konkursboet. Men i dag blev det klart att Gerda nu kommer att finnas i Finland och då användas för segeltrafik i den finländska skärgården.

Svårt avsked
En av dem som nästan grät när Briggen Gerda i dag lämnade hamnen i Gävle var Ralf Öberg som jobbat ideellt med briggen sen 90-talet.

– Det känns fruktansvärt. Jag har sagt adjö men jag får hoppas att hon får segla långt in i framtiden, säger Ralf som inte var beredd på Gerdas avsegling.

Restaurangbåt var inget alternativ
Bengt Olov Andersson i Hudiksvall var en av de två ägarna från Hälsingland som sålde Briggen i dag till det finska bolaget för minst en miljon kronor. Han hade också fått ett anbud från ett företag som ville ha båten som en restaurangbåt i Gavleån i Gävle men det alternativet var inte intressant för Bengt Olov Andersson.

– Vi hade säkert kunnat fått mer pengar men vi valde hellre att sälja den som en segelbåt. Det är ett seriöst rederi och vi vet att den blir lagad, säger Bengt Olov Andersson.

Den som fullföljde köpet från det finska företaget heter Ville Wäänänen.

– Om den inte seglar blir den i dålig kondition och jag hoppas att vi kan ta hand om båten, säger han.

Stockholm - Helsingfors
Ännu vet rederiet inte var båten ska ligga men den kommer finnas i Helsingfors men planerna är att den ska segla runt i Östersjön, säger Ville Wäänänen.

Gerda ska nu seglas ner till Stockholm för reparation och därefter till Helsingfors.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se