Bröllopsdagen

Den stora dagen med stort B i Ockelbo

Redan klockan sju på lördagmorgonen drog bröllopsfirandet i gång i Ockelbo.

Dagen började med en direktsändning av "Ring så spelar vi" och "Melodikrysset" akompanjerat av frukost i det gröna.

Klockan 12 bjöd sedan Gävles symfoniorkester hela Sverige på direktsänd sommarkonsert i kyrkan - en efterlängtad premiär på hemmaplan för Ockelbosonen Johan Larsson som dirigerar.
Sveriges Radio Gävleborg

Ja, Ockelbo står i centrum denna kungliga bröllopsdag. Exempelvis har vilda blommor hämtats från dels Ockelbo, dels från Sofiero slott för att pryda Stockholms slott vid vigseln i Storkyrkan klockan halv fyra i eftermiddag. Furstliga traditioner och folkliga bröllopsseder ska knytas samman tycker hovet som kommit på idén.

Premär för konstmusik
Även i Ockelbo blir det stämningsfyllt. Särskilt när Gävles 60 man starka symfoniorkester vid lunchtid bjuder hela Sverige på direktsänd sommarkonsert i en sannolikt fullsatt kyrka. Dirigent är Johan Larsson som tacksamt tar emot chansen:

- Det är en ära! Det är första gången jag får dirigera i Ockelbo och det är första gången på hur länge som helst som Ockelbo-borna får höra en symfoniorkester!

Bäddat för succe´
Säger Johan Larsson, född och uppvuxen i Ockelbo, men sedan 10 år utflyttad och utbildad till dirigent. Ett enligt eget tycke fantastiskt yrke i en konstform som han nu gärna vill återföra till hembygden. Hans förväntningarna på dagens konsert är stora.

– Jag tror att det blir en konsert med jättebra stämning. Jag har hört att kyrkan kommer att fullsatt och jag själv är i fin form, säger han

Hasse Persson
Hasse.persson@sr.se