EU

Spaniens ordförandeskap hamnade i skuggan

I och med veckans toppmöte är Spaniens halvår som EU:s ordförandeland i praktiken över. Spanien är det första land som lett EU när Lissabonfördraget gällt. Det är något som automatiskt sätter ordförandelandet i skuggan, men artigheterna lät ändå som de brukar när EU-toppmötet i Bryssel avslutades.

EU:s valde ordförande Herman Van Rompuy och EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso gratulerade till ett framgångsrikt ordförandeskap och Spaniens premiärminister Zapatero tackade och tog emot.

Men Spanien har i och med EU:s Lissabonfördrag med en EU:s valde ordförande och en EU:s utrikesminister haft en otacksam roll. Det innebär att ordförandelandets premiärminister knappt märks.

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt gör den här jämförelsen mellan det svenska och det spanska ordförandeskapet:

– Regeringschefen får en mer undanskymd och mer balanserad roll än tidigare med den här nya EU-institutionen. Det har ju blivit väldigt mycket Herman van Rompuy som har tagit över och mer utför den roll som jag hade i höstas. Men det var också tanken.

Förutom den formella skillnaden mellan det spanska och det svenska ordförandeskapet inträffade under det första halvåret i år tre saker som gjorde att dagordningen inte blev som den spanska regeringen tänkt sig:

  • Oväntad händelse nummer ett var den ekonomiska krisen.
  • Oväntad händelse nummer två var jordbävningen i Haiti.
  • Oväntad händelse nummer tre var askmolnet över Europa.

Lägg till det att Spanien dessutom hamnade i fokus genom egna ekonomiska problem så blir det inte mycket över till ordinarie politiskt arbete.

Något oväntat valde också USA att ställa in det ordinarie toppmötet med EU eftersom president Obama tyckte det fanns viktigare saker att syssla med.

Spanien har trots allt det här förstås ändå åstadkommit en del som att vara med och ta fram ett nytt finansiellt regelverk.

Andra framgångar är tolkning för den EU-medborgare som hamnar i domstol i ett annat EU-land.

Och så lyckades faktiskt det spanska ordförandeskapet med något Sverige misslyckades med, nämligen en överenskommelse om patientrörlighet. Det innebär att EU-medborgare ska kunna söka sjukvård i andra EU-länder än det egna hemlandet.