Just nu
Öresundsbron 10 år

Uppåt i Malmö efter bron

Under tio år med Öresundsbron har Malmöregionen haft en stark tillväxt på flera plan. Men det är fortfarande en bra bit kvar till Stockholm.

Bland annat har Malmöregionen haft ett starkt inflöde av arbetskraft, och exporten till Danmark har vuxit sedan Öresundsbron byggdes.

– Det man ser i statistiken är att det skett en ordentligt skjuts i Malmöregionen sedan bron etablerades. Vi ser bland annat en expansion i tjänstesektorerna och en ökning av lönerna, säger docent Martin Andersson vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping, som har studerat den ekonomiska utvecklingen.

Sedan Öresundsbron stod klar för tio år sedan har Malmöregionen, vilket ungefär motsvarar gamla Malmöhus län, haft ett starkt inflöde av arbetskraft, exporten till Danmark har vuxit och bruttoregionprodukten ökade faktiskt kraftigare här än i Stockholmsregionen mellan år 2000 och 2007. Men även om utvecklingen varit robust är det på vissa områden fortfarande långt till Stockholms nivåer.

– Tittar man på nivåerna på till exempel löner och utbildning så ligger Stockholm högre, det är sant. Men det har skett en upphämtning mot Stockholmsregionen, säger Martin Andersson.

Vad beror det på att nivåerna ändå fortfarande är högre i Stockholm?

– Det finn en del historiska orsaker och sedan är ju Malmöregionen mindre än Stockholm om man räknar bort Köpenhamn. Det innebär att för många universitetsutbildade så är Stockholm förstahandsvalet.

Utveckling har alltså gått framåt i västra Skåne, men hur mycket det här har med bron att göra är svårt att avgöra.

– Det är väldigt svårt att separera en del av utvecklingen och säga att den delen endast beror på Öresundsbron. Det man kan göra är att titta på hur det såg ut innan bron stod klar och jämföra med hur det ser ut nu, säger Martin Andersson.