Lundin Oil utreds för folkrättsbrott

Det blir en förundersökning om misstänkt folkrättsbrott i anslutning till bolaget Lundin Oils verksamhet i Sudan under slutet av 1990-talet och början av 2000-talet.

I dag beslutade kammaråklagare Magnus Elving att inleda en förundersökning om misstänkt folkrättsbrott i Sudan under åren 1997 till 2003.

Bakgrunden är anklagelser mot bland annat Lundin Petroleum, som fram till 2001 hette Lundin Oil, i den rapport som frivilligorganisationer gjort om oljeutvinningen i Sudan, och som Ekot berättade om för några veckor sen.

Utrikesminister Carl Bildt satt i Lundin Petroleums styrelse mellan 2000 och 2006, då han tillträdde sin ministertjänst.

Kammaråklagare Magnus Elving skriver i ett pressmeddelande att det "finns anledning att anta att brott har förövats och att det kan finnas en svensk anknytning till sådana brott". Och syftet med förundersökningen är att utreda om det finns enskilda personer med anknytning till Sverige som kan misstänkas för inblandning.

Elving konstaterar också att den här typen av utredningar är mycket omfattande och i regel tar lång tid.

Rapporten Unpaid Debt, som betyder obetald skuld, gjordes av 50 frivilligorganisationer. Och i den hävdas att över 10 000 människor i Unity-provinsen i södra Sudan ha dödats och nästan 200 000 tvingats på flykt under åren 1997-2003.

Sudanesiska soldater ska enligt rapporten i samarbete med milligrupper urskillningslöst ha anfallit civilbefolkningen i det område där oljebolag utvann olja. Rapporten bygger både på ögonvittnesskildringar, flygfoton och satellitbilder.

Utrikesminister Carl Bildt uttalar sig inte om att kammaråklagare Elving inlett en förundersökning, meddelade hans pressekreterare Irena Busic vid lunchtid. Senare kom besked om att Bildt håller en presskonferens klockan 16.