Dalapärlor ur arkivet

”Majorskan på Persborg” – en föregångskvinna!

Hilda Rehnström var den kanske främsta turistvärdinnan i Dalarna under 1900-talets första hälft. På sitt Persborg i Sjurberg utanför Rättvik tog hon emot inte minst utländska turister.

Sjukgymnasten Hilda Rehnström var född på en gård i Kungsör 1874. I början av 1900-talet kom hon till Dalarna och köpte Persborgs pensionat som hon utvecklade till ett internationellt hotell.

1937 fick hon besök av den karismatiske och talföre Gustaf Näsström som gjorde program om ”turistlandskapet Dalarna”. Av intervjun framgår väl att de båda känner varann sen tidigare och att de förut, som två sanna dala-entusiaster, diskuterat var nånstans utsikten över skogen är som vackrast och varför Siljan är så blå.

Hilda Rehnström berättar själv i programmet att hon fick smeknamnet ”Majorskan” av Gustaf Ankarcrona (1869-1933), en tredje dalaentusiast som bl a grundade Leksands hemslöjdsförening 1903. Hilda var välkänd för ett rappt och rivigt sätt, vilket kunde få de mest världsvana herrar att med skräckblandad förtjusning bli mållösa, en stund i alla fall. ”Precis som Majorskan på Ekeby” sa Ankarcrona, alltså kvinnan i Gösta Berlings saga som har kavaljerer i en flygel. Såväl Ankarcrona som Näsström hörde till Hilda Rehnströms kavaljerer.

Hilda Rehnström sålde vid 73 års ålder sitt Persborg till stockholmsbankiren Breile. Själv drog hon sig tillbaka till ett hus hon låtit uppföra på ägorna. Men redan 1949 avled Hilda Rehnström, inte mer än 75 år gammal.