Dalapärlor ur arkivet

En hyllning till Stora Tuna

I ett program gjort 1967 strövade Lars Ramsten runt i Dalarna och träffade kullor och masar i olika miljöer. ”Vid Dala två älvar vida”.

Frostbrunnsdalen är en plats i Dalarnas hjärta som de flesta missat. Nergången till dalen är lite anonym, gömd bakom ett lite större hus, men det är alldeles i närheten av Stora Tuna kyrka. En gammal emaljerad STF-skylt visar till sevärdheten.

Det var nere i dalen som radiomannen Lars Ramsten (1924-2009) gjorde en del av sitt program ”Vid Dala två älvar vida” 1967. Den på sin tid välkände kyrkvaktmästaren i Stora Tuna Knut Eklund visade vägen och med sig hade Lars även ett par ungdomar bl a Maria Schneider som hördes i inslaget.

I programmet från 1967 besökte Lars Ramsten även Orsa och Lindornas fäbod där han träffade fru Verna Smids med tre barn, Kjell-Erik, Astrid och Marianne.

Lars Ramsten var född i Norrköping, utbildad i Uppsala och började sin journalistkarriär i Stockholm. 1963 flyttade han till Falun för att bygga upp SR:s Gävle-Dala distrikt. Han blev kvar i Falun livet ut. Med sin resliga gestalt och karakteristiska stämma var han en profil i staden i många år.