God tillväxt i Marocko trots kris i grannländerna

Marocko har haft en god tillväxt under hela 2000-talet som står sig trots Eurokrisen i grannländerna norr om Medelhavet. Efter en nedgång under 2009 fortsätter nu språnget framåt med olika infrastruktursatsningar, delvis finansierade av EU.

Younès Zrikem på Marockos industriförbund CGEM i Casablanca anser att Marocko har många fördelar för att locka till sig utlandsinvesteringar.

– Vi har stått emot krisen mycket bra och haft en tillväxt på fyra-fem procent under hela 2000-talet, säger Younès Zrikem och talar om Marockos ekonomiska stabilitet som ett lockbete för utlandsinvesteringar.

Det första kvartalet i år växte ekonomin med 4,6 procent.  Marocko har inte olja, som grannlandet Algeriet, men har däremot fått en särställning i förhållande till EU, en så kallad avancerad status och de årliga EU-bidragen på ett par miljarder kronor satsas på fria motorvägar, på att bygga ut hamnar bland i Tanger i norr och inte minst på telefoni och it-sektorn.

Younès Zrikem, som leder CGEM:s avdelning för utrikeshandel anser att närheten till Europa är exceptionell för utländska investerare.

– Vi är bara en och en halv mil från Spanien och EU. Även om kineserna klarar det mesta, så går det inte att skicka tomater till Tyskland från Kina eller till exempel snabbt leverera reservdelar till en bil. Löneläget här är också långt under det europeiska, säger marockanen på landets industriförbund.

Textilindustrin har därför vuxit och Marocko har satsat på vad de kallar fast fashion; korta, snabba och moderiktiga serier.