Mimi Pollak gav Greta namnet Garbo

Att Karlstad Mekaniska Werkstads chefs lilla dotter skulle uppträda inför publik var det aldrig någon diskussion om. Redan som sjuåring debuterade Mimi Pollak på Karlstads Teater. Mimi regisserade ett 60-tal pjäser och gjorde ett 30-tal roller på film och TV, men det är nog hennes livslånga vänskap med Greta Garbo som kommer att göra henne mest ihågkommen.

Skådespelaren och regissören Mimi Pollak föddes 1903 i Karlstad och dog 96 år gammal 1999 i Stockholm. Hennes far var den österrikiske ingenjören J. Pollak och modern konsertpianist. Mimi Pollak berättar om sitt liv i en intervju med Kent Finell inspelad 1989, då Mimi var 86 år gammal.

Mimi Pollak gick på Dramatens elevskola 1922-24, där hon bland annat var klasskamrat med Greta Garbo och regissören Alf Sjöberg. Med Greta Garbo behöll Mimi kontakten så länge Garbo levde och de brevväxlade i 60 år.

Mimi Pollak var alltid mycket förtegen när det ställdes frågor om Greta Garbo, men hon berättar i intervjun med Kent Finell att hon hittade på namnet Garbo när de båda tillsammans var på väg till Justitie-departementet för att byta bort "gustafsson-namnet" till något mera artistiskt gångbart.

Mimi Pollak gjorde en lång rad filmroller högt upp i åren, men hon var framför allt regissör, och debuterade som Dramatens första kvinnliga regissör med Jungfruleken 1948. Som Jarl Kulles mamma i Tjechovs pjäs ”Onkel Vanja” 1990 var hon Dramatens då äldsta skådespelare någonsin.