Carl Bildt: "Jag arbetade för fred"

Utrikesminister Carl Bildt kommenterade på måndagseftermiddagen beskedet att Lundin Petroleum, där Bildt tidigare satt i styrelsen, ska utredas för misstänkt folkrättsbrott i Sudan.

– Några konkreta förundersökningar för  konkreta brott mot konkreta personer är inte jag medveten om att det finns. Det framgår i alla fall inte av pressmeddelandet från åklagarmyndigheten, säger Carl Bildt till Ekot.

– Jag arbetade rätt mycket under de åren för att få igång en fredsprocess, investerade mycket tid och energi åt just detta.

Carl Bildt valde på måndagseftermiddagen att kommentera den kommande förundersökningen mot Lundin Petroleum som kommer att utreda huruvida det finns svensk anknytning - enskilda personer - som kan misstänkas för inblandning i folkrättsbrott i Sudan i slutet av 1990-talet och början av 2000-talet.

Bildt vill inte kommentera om utredningen kan påverka hans roll som utrikesminister. Och han ser fortfarande inte något som han som före detta styrelseledamot i Lundin idag kan ha betänkligheter inför.

– Nej.

Inte vad det gäller oljebolagets agerande överhuvudtaget?

– Mitt eget agerande, jag arbetade med stor kraft för en fredsuppgörelse i Sudan, i ett skede då det var ett mycket besvärligt inbördeskrig.

Var det rätt ställe att vara på då?

– Sudan ligger där Sudan ligger. Det gäller stora delar av Afrika att man står inför mycket stora utmaningar. Det finns traditionella och andra motsättningar. Att bara överge vare sig Afrika eller Sudan eller södra Sudan för det tror jag inte är något alternativ. Vi måste vara kapabla att vara verksamma också i komplicerade miljöer, säger Carl Bildt till Ekot.  

Thomas Bodström (S) krävde på måndagen att Bildt ska ta en time out, och Vänsterpartiets Hans Linde gick så långt att han krävde Bildts avgång.

– Statsråd ska inte kommentera vad rättssystemet har för sig, det tycker jag är korrekt och riktigt och det tänker jag inte avvika från, sade Carl Bildt på pressträffen rapporterar TT.

– Detta tycks dock inte besvära justitieutskottets ordförande Thomas Bodström, han kräver att jag ska ta time out. Det vet jag inte vad det är för något. Det finns i alla fall inte för statsråd så det kan han glömma.

-Jag tycker att herrarna ska lugna ner sig lite och ta reda på vad det faktiskt handlar om, sade Bildt.

Bildt satt i styrelsen för Lundin Petroleum, som fram till 2001 hette Lundin Oil, mellan 2000 och 2006.

Ekot