Cyperns dagar som skatteparadis är räknade

De gyllene tiderna för Cypern som tillflyktsort för svenska företag och privatpersoner som undviker skatt ser ut att ta slut inom kort.

Sedan drygt en månad finns det på finansdepartementet en promemoria från Skatteverket som vill dra åt snaran en bit till för alla som utnyttjar olika lågskatteländer till sin egen fördel. 

Skatteverket har i åratal haft problem med att komma åt finurliga skattetransaktioner i utländska bolag och föreningar som ägs eller styrs av svenska intressen.

Nu föreslår verket att tumskruvarna ska dras åt ett varv till. Inte minst när det gäller lågskatteländer i Europa och särskilt mot några gamla smitvägar inom EU. 

Ett land som kan hamna i skottgluggen är Cypern där sannolikt flera tusen svenska privatpersoner och företag placerat pengar för att få ner skatten på kapitalvinster.

Staffan Andersson som är rådgivare på Penser Bank i Stockholm tror att Cypern är ute ur leken.

– Går det här förslaget igenom, och mycket talar för det, är det definitivt över. Sedan kom det en lagändring förra året då man hindrade möjligheten att låna pengar av Cypernbolag och man har också ifrågasatt om de här bolagen bedriver sin verksamhet på Cypern.

– Det gör att Sverige kan ta tillbaka beskattningen så det är mycket som talar för att ha bolag på Cypern kommer att dö totalt nästa år.

Går det som Skatteverket vill kan det bli sista spiken i kistan för svenskägda Cypern-bolag som driver som det heter finansiell verksamhet. 

I sådan verksamhet vill Skatteverket även skrota gamla undantag och även plocka in lågbeskattade inkomster på till exempel patent, licenser, varumärken och liknande rättigheter. Svenska reglar ska gälla och beskattningen kan bli hög.

– Enligt det förslaget så kommer en person som bor i Sverige och äger ett bolag på Cypern, som är ett brevlådeföretag och håller på med kapitalförvaltning, beskattas i Sverige till 56 procent skatt.