Grisar matas med grisfett och grisblod

Efter krisen med galna ko-sjukan så blev det förbjudet att mata grisar kor och kycklingar med kött- och benmjöl. Men Ekot kan i dag rapportera att grisar runt om i Europa fortfarande helt lagligt kan matas med foder som innehåller grisblod och grisfett.

I Sverige anses det här oetiskt, ändå är vår största köttproducent Scan delägare i det danska företaget Daka, som tillverkar just grisfoder baserat på grisblod och grisfett.

På Dakas fabriker på Jylland framställs plasma och hemoglobinmjöl av grisblod.

Rent grisfett smälts ut ur en illaluktande sörja av grissvålar, tarmar och köttslamsor som slakterierna inte lyckats sälja som livsmedel. Grisfettet och grisblodsprodukterna säljs sen som grisfoder över hela Europa, bland annat till Tyskland och Danmark varifrån huvuddelen av det fläskkött vi importerar till Sverige kommer ifrån. Grisarna äter alltså andra grisar.

När galna ko-sjukan, BSE, härjade på 1990-talet pekades just kannibalismen ut som en av orsakerna, och för knappt tio år sedan blev det förbjudet i hela EU att mata djur som grisar, kor och kycklingar med kött- och benmjöl. Men av någon anledning lämnades fettet och blodet utanför lagstiftningen. Det är i dag helt lagligt att utfodra grisar med grisfett och grisblodsprodukter.

Folkpartiets Marit Paulsen, som var Europaparlamentets rapportör i samband med att köttmjölsförbudet röstades igenom, kände inte till att grisar fortfarande matas med grisblod och grisfett. Men när hon nu får veta det är hon kritisk.

– Jag tror det är ganska onaturligt att äta artegna proteiner. Det gör väldigt få djur och grisen gör det inte, så nej jag tycker inte att vi ska kannibalutfodra våra djur, säger Marit Paulsen.

Blir man mindre kannibal om man äter blod och fett än om man äter kött och ben?

– Nej, det tror jag definitivt inte, säger Paulsen.

Det här har fortgått helt utan offentlig debatt eller att konsumenter informerats.

Leo Virta, marknadschef på Daka, som alltså tillverkar och säljer grisfoder gjort på grisblod och grisfett, förstår inte kritiken. Eftersom blodet och fettet förädlats så mycket i fabriken är det något helt annat än om grisar åt kött- och benmjöl säger han.

– Där ser man inte några bekymmer. Egentligen kan man ju säga att man har gjort en industriell variant av en naturlig råvara som blir naturlig igen, säger Leo Virta.

Men det är ju fortfarande en gris som äter en gris.

– Det kan man tycka ja, säger Virta.

I Sverige har Scan och de andra köttproducenterna kommit överens om att inte använda blod eller animaliskt fett i djurfoder till grisar och andra djur. Det är en etisk fråga enligt Margaretha Thorgren, kommunikationsdirektör på Scan.

– Vi tycker det är etiskt fel om man skulle ge animaliskt foder som kommer från gris till gris, säger hon.

Men Scan är också storägare i danska Daka, som säljer just grisfoder av grisblod och grisfett, något som alltså bryter mot Scans etiska principer.

Men efter Ekots granskning vill nu Margaretha Thorgren se en förändring.

– Man borde titta över så att man hela tiden kan ha en särhållning. Om en grisleverantör i Danmark eller på annat håll vill köpa det fodret, så att man inte mixtrar och ger gris till gris och kyckling till kyckling, säger Margharetha Thorgren, på Scan.