Cecilia Uddén, Mellanöstern

Cecilia Uddén är en av Sveriges Radios mest kontroversiella utrikeskorrespondenter. Prisbelönt, uppskattad, men också kritiserad.

Cecilia Uddén inledde sin korrespondentbana 1993  - som spädbarnsmamma i Kairo. Hon var den första kvinnliga korrespondenten att  resa ut i världen med småbarn. Och höggravid med sitt andra barn, tilldelades hon sitt första Stora Journalistpriset 1997, för sin bevakning av Mellanöstern. Strax därefter, flyttade hon till USA för att där tillbringa fem år som Sveriges Radios Washingtonkorrespondent, åren mellan Lewinskyaffären och Bagdads fall - 1998-2003 - de år USA upplevde den värsta terrorattacken någonsin: 11 september 2001.

USA-rapporteringen belönades med bl.a. Jolo-priset: ”för att hon likt Jan Olof Olsson är en rastlöst nyfiken resenär och en uppmärksam lyssnare på samma gång. Genom sina reportage från världens mäktigaste stat har hon på ett unikt sätt skildrat människor och liv på gräsrotsnivå, med stor känsla för detaljernas betydelse och vardagslivets dramatik”.

Med "heta" bevakningsområden som USA och Mellanöstern är hon ständigt utsatt för kritik och anklagelser om partiskhet. Konflikt, blev därför det passande namnet på det radioprogram Cecilia Uddén startade under sin treåriga Sverigevistelse mellan korrespondentuppdragen. Under tiden i Sverige tilldelades hon Torgny Segerstedts Frihetspenna.

Hösten 2004, mitt under den amerikanska presidentvalskampanjen, blev Cecilia Uddén avstängd under två veckor då hon inte fick rapportera efter att hon i en P1-morgondebatt ifrågasatt nödvändigheten av att opartisk i relation till presidentkandidaterna George Bush och John Kerry. Cecilia Uddén skrev själv så här om affären.

En av Cecilia Uddéns krönikor i P1-morgon 2008 hette ”Det är jag som är fanskapet själv” och handlar om lyssnarkritik av hennes rapportering.

Tillbaka i Mellanöstern, nu stationerad i Kairo, har Cecilia Uddén under de senaste åren följt det tumultartade arabiska uppvaknandet. En period av hopp och förtvivlan, som är långt ifrån avslutad.

Bl.a. för rapporteringen om den arabiska våren, tilldelades hon Stora Journalistpriset på nytt - denna gång Lukas Bonniers stora journalistpris, med motiveringen: "För att hon med kunskap och stark närvaro i världspolitikens mitt ger oss den stora bilden med hjälp av de små berättelserna.
Se när Cecilia Uddén får Lukas Bonniers Stora Journalistpris.

Men den kanske mest träffande prismotiveringen, för Cordelia Edvardsonpriset 2010, lyder: "för att hon vet vad folk har i kylskåpet. Och VARFÖR" 

Cecilia Uddén har varit sommarpratare i Sveriges Radios P1 två gånger, senast 2011.