Fredrik Wadström, Moskva (2008-2011)

När jag hösten 1995 i Sankt Petersburg skulle handla i en brödbutik i sovjetisk stil trasslade det till sig fullständigt. På något sätt kom jag ändå därifrån med ett bröd men också med insikten att ett par ryska glosor skulle sitta fint till nästa gång.

Glosorna blev fler för varje resa, kryddade med grammatikstudier på universitetet. En dag några år in på 2000-talet märkte jag till min förvåning att jag pratade ryska tämligen obehindrat. Jag har fortfarande inte riktigt vant mig vid tanken.

Som anställd på SR:s kulturredaktion har storstäderna i forna Sovjetunionen alltid varit självklara mål: Sankt Petersburg, Moskva, Jekaterinburg, Minsk och nyligen också Kiev.

De är alla nationella eller regionala maktcentran, urbana miljöer med ett intressant kulturliv. Men tre år i södra Kaukasus (2002-2005) öppnade ögonen för avkrokarna i det fallna imperiet.

Småstäder i de armeniska bergen, byar i Araratdalen, semesterorter vid den georgiska Svarta havskusten gav en känsla av livet långt ute i periferin. Den känslan försöker jag ha med mig i arbetet, såväl när jag rör mig i centrala Moskva som på resor i avlägsna provinser.

Kontakt: fredrik.wadstrom@sr.se


Nyheter från Moskva - senaste nytt från Fredrik Wadström:

Blogginlägg av Fredrik Wadström: