EU-kommissionen kräver ryska gasleveranser

EU-kommissionen går nu ut och kräver att Ryssland och Vitryssland håller leveranserna av gas till Europa så som det står i kontrakten. Kravet kommer efter att Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenka bestämt att stoppa flödet av rysk gas som går genom vitryska ledningar.

För att släppa på gasen till Europa igen kräver Aleksandr Lukasjenka att ryska gasjätten Gazprom betalar Vitryssland 260 miljoner dollar i, enligt honom, obetalda transitavgifter. Då kan han också gå med på att betala dom 192 miljoner dollar som Gazprom kräver för obetalda gasräkningar från den vitryska sidan.

Det här är det senaste steget i gaskonflikten mellan Ryssland och den tidigare väldigt trogna och fogliga grannen och partnern Vitryssland. Efter en tid av ordkrig och konflikt om vem som egentligen är skyldig vem och hur mycket, så började Gazprom igår vrida åt gaskranen. Först sänktes gasleveranserna till Vitryssland med 15 procent, och i morse med 15 procent till.

Vi är inget delat kök där alla delar på allt, sa Gazproms talesman Sergej Kuprijanov på en presskonferens tidigare idag, och sa att gaskranen kan komma att vridas åt ytterligare.

Om Vitryssland inte tar konkreta steg för att sänka sin skuld - kan vi fundera på en ny leveranssänkning sa han. Gazprom lovar också att se till att leveranserna kommer fram till Europa även om Vitryssland blockerar ledningen, framför allt via Ukraina som var fiendelandet i förra årets gaskonflikt.