Endast möbelleverans till israeliska bosättningar

Det svenska möbelföretaget Ikea bidrar till att upprätthålla Israels ockupation av Västbanken. Ikea-varuhuset i Israel, som ligger utanför badorten Netanya, kör ut möbler till Västbanken men bara till de israeliska bosättningarna, inte till palestinska byar eller städer som Ramallah, Nablus och Bethlehem.

Sveriges Radios korrespondent besökte Ikea i Israel och låtsades vara på väg att flytta till Ramallah.

Den unga kvinnan som tar betalt för transporter på Ikea bläddrar bland orter på datorn. Men Ramallah finns inte med.

– Nej, vi kör inte till Ramallah, säger hon och tittar tveksamt på mig.

Varför?

– Jag vet inte, säger hon, men Ramallah finns inte med här på listan.

Bakom henne finns Ikeas Israelkarta där Västbanken, Gaza och Golanhöjderna ingår i Israel, utan gränsmarkeringar. Zonindelningen och prislistan handlar om avstånd från varuhuset.

Trots att både Ramallah och Nablus och Betlehem rent geografiskt ligger inom samma zon som Tel Aviv och Jerusalem så kör Ikea alltså inte dit.

Kvinnan bakom kassan har antagligen aldrig fått frågan tidigare. 95 procent av palestinierna på Västbanken kan inte ta sig till Netanya för att gå på Ikea. De bor på andra sidan muren.

Men det gör också bosättarna. Och till bosättningarna på Västbanken levererar Ikea.

Jag ber den unga kvinnan slå på datorn efter orter som Nokdim, Beit El, Kokhav Yaakov -  judiska bosättningar som ligger nära Ramallah respektive Betlehem. Jodå, dit går transporterna. Ofta på vägar som palestinier inte har tillträde till.

Bosättningen, Nokdim, där Israels utrikesminister Lieberman bor, ligger bortanför Betlehem, ännu djupare in på den ockuperade Västbanken.

Ingen av dem som arbetar med Ikeas transporter kan förklara varför Ikea tillämpar detta system.

De skickar mig till kundtjänst som skickar tillbaks mig till transportenheten och så uppstår en irriterad diskussion mellan de båda om vems ansvar detta är.

Senare på telefon säger chefen för transportföretaget som Ikea anlitar att det är Israels försvarsmakt, IDF, som förbjuder företaget att åka in i palestinska områden.

På den ockuperade Västbanken går möbeltransporter från Ikea enbart till israeliska bosättningar.

Ikea kan inte påverka försvarsmaktens bestämmelser, men genom att köra bokhyllan Billy, matbordet Norden och soffan Karlstad till bosättningar på Västbanken, som är olagliga enligt internationell rätt, så bidrar Ikea till att upprätthålla och underbygga ockupationen, menar kritiker.