Gaza-konflikten

Hamnarbetare stoppar israeliska varor

I natt startade Sveriges hamnarbetare en blockad mot skepp och containrar till och från Israel, de kommer alltså varken släppa in eller ut några varor.

Anledningen till blockaden är att Svenska hamnarbetarförbundet vill protestera mot Israels blockad av Gaza och attacken mot Ship to Gaza-konvojen för tre veckor sen.

Läs också:

Sveriges största hamn ligger i Göteborg och Erik Helgesson jobbar för Svenska hamnarbetarförbundet där.

– Det här är vårt anspråkslösa bidrag till att upprätthålla trycket mot Israel att man måste häva blockaden av Gaza, och att en oberoende internationell utredning ska göras av bordningen av frihetsflottiljen när nio personer skjöts till döds, säger han.

Hittills har de stoppat elva containrar och de kommer hållas kvar till på tisdag nästa vecka då blockaden avslutas.

Israel exporterar bland annat frukt, grönsaker och hudvårdsprodukter till Sverige.

Från Sverige exporteras framförallt olika slags fordon från den svenska fordonsindustrin, men också mediciner och sjukvårdsmateriel och den typen av varor kommer inte att stoppas.

Det är tillåtet med politiska protester i upp till en vecka, men arbetsgivarorganisationen Sveriges hamnar där Per Helgesson är vice VD tycker att de hade räckt att protestera i ett par timmar.

– Det hinder hända mycket på en vecka, så vi anser att det är för lång tid och borde kortas.

Vi har även varit i kontakt med Utrikesdepartementet för att få reda på hur det här påverkar relationen mellan Sverige och Israel, men de ville inte ställa upp på en intervju.

Men enligt UD är regeringens hållning att en handelsblockad inte gynnar någon part i konflikten.

Det har även kommit kritik mot att hamnarbetarnas blockad kan stärka Hamas ställning i Gaza, terrorstämplade Hamas som ju har hela kontrollen av Gaza.

Men det tror inte Erik Helgesson vid hamnarbetarförbundet.

– Man måste ta ställning mot Israels blockad, den har förödande konsekvenser för vanliga människor i Gaza.