Västernorrland

Dopninghärvan störst någonsin

Den stora dopningshärvan som rättsväsendet i Sundsvall just nu håller på att nysta i, är det största fallet i Sveriges historia, enligt åklagare Marina Amonsson, chefsåklagare på internationella åklagarkammaren i Sundsvall

Enligt henne har omfattningen av ärendet skapat en "propp" i rättsmaskineriet som påverkat andra ärenden.

Enligt chefsåklagare Marina Amonsson så dyker det upp nya misstänkta i dopningshärvan hela tiden, det handlar om omkring 500 till tusen misstänkta personer, varav 80 stycken åtalas i Sundsvall.

Förutom misstänkta i Sundsvall så har det hittats misstänkta runt om i hela Sverige, och även utomlands - i Spanien, Portugal, Frankrike, Tyskland, Norge och Danmark... länder med olika rättsystem, enligt Amonsson, något som också tar tid.

Ett par hundra poliser har varit inblandade i arbetet, men drygt 40 personer arbetar med ärendet just nu, enligt Amonsson.

Vid rättegången, kommer personer som är sakkunniga på dopning att hyras in.

Men arbetet börjar klarna, utredningen sammanställs nu och har till stora delar gått i tryck, det handlar om 40 000 sidor, 

rättegången kommer troligen att hållas någon gång i mitten av oktober i Sundsvall, enligt Amonsson. Men en slutgiltig dom kan dröja ända till maj 2011, i denna jättehärva, som kan vara den största i Europa, berättar Amonsson:

– Det är det största ärendet i Sverige och i Europa.