Gaskonflikten i Östeuropa slut efter betalningar

Gaskriget mellan Ryssland och Vitryssland är nu över. Båda sidorna har betalat sina skulder till varandra och gasleveranserna till Vitryssland och ut i Europa ska komma igång igen.

Rysslands premiärminister Vladimir Putin beklagar att det gick så långt som det gick, och att han hoppas att sådana här frågor blir lösta på ett smidigare sätt i framtiden.

Bråket seglade upp i förra veckan när ryska Gazprom sa att Vitryssland inte betalat för gasen de fått levererad i år.

Snabbt kontrade Vitryssland med att Gazprom inte heller betalat för sig när det kommer till avgiften för att få transportera gas till EU via vitryskt territorium.

Under den här veckan har gaskranen långsamt vridits åt, både av Gazprom och av Vitryssland som delvis stoppade gasflödet till Litauen och Polen.

I dag fick konflikten till slut sin lösning och både sidor har betalat för sig.

Varför oenighet om räkningar var tvunget att leda leda till både hårt ordkrig mellan Moskva och Minsk, och problem för kunder ute i Europa är det ingen som vet i dag.

Vitryske presidenten Aleksandr Lukasjenko säger att det var en absolut onödig konflikt.

Det man kan se nu när dammet har lagt sig är att Vitryssland fortsätter att trotsa sin stora granne.

Ett annat exempel på det är att Kirgizistans avsatte president Kurmanbek Bakijev fortsätter få skydd av Aleksandr Lukasjenko personligen, något som är en nagel i det ryska ögat.