Boende krävs inte för att rösta om ombildning

Det räcker med att vara folkbokförd i en hyreslägenhet för att vara med och rösta om huset ska ombildas till bostadsrätt. Det har Södertörns tingsrätt slagit fast i en dom efter en tvist om ett ombildande från hyresrätt till bostadsrätt i Bandhagen i Södra Stockholm.

Det här går rakt mot vad Hyresgästföreningen förespråkar, att en person måste bo i lägenheten för att få rösta om det ska bli en ombildning.

– Det är så vi har tolkat lagstiftningen hittills och sedan tycker vi förstås att det är naturligt att människorna som bor i kvarteret är dem som ska ta ställning, inte de som inte bor i kvarteret, säger Terje Gunnarsson ordförande för hyresgästföreningen region Stockholm.

Domen från tingsrätten gäller om en fastighet i Bandhagen ska ombildas från hyresrätt till bostadsrätt.

En man som bor i huset tycker att omröstningen om ombildandet inte gick rätt till. Bland annat tycker mannen att det är fel att en annan hyresgäst, som inte bodde i huset utan hyrde ut sin lägenhet i andra hand, kunde rösta för ett ombildande.

Hyresgästföreningen tycker också att det är fel att personen som hyr ut sin lägenhet i andra hand ska kunna rösta för ombildningen. Hyresgästföreningen tycker att den som röstar både måste bo och vara folkbokförd i lägenheten.

Men tingsrätten gick på en annan linje. Den slog fast att det räcker med att vara folkbokförd i lägenhet för att ha rösträtt.

– Ja det är inte mer än att man får hacka i sig det, det var ju inte det vi tyckte, det var inte den linje vi företrädde, men när tingsrätten sagt sitt får man lyda, säger Terje Gunnarsson.

Domen från Södertörns tingsrätt kommer att bli vägledande för andra liknade tvister framöver. Hyresgästföreningen står bakom fler liknande mål.

– Jag tror att det finns kanske tre, eller fyra, jag är inte säker på hur många det är, liknande fall och där kommer vi förstås att titta på dem ordentligt och sedan kommer vi om de är likartade, uppmana dem vi företräder att dra tillbaka sin talan, säger Terje Gunnarsson.

I domen slår också tingsrätten fast att varje lägenhet har en röst var när det gäller ett ombildande. Även om det är fler personer som står på kontraktet och dom boende har olika åsikter om bostaden ska bli en bostadsrätt, eller om den ska fortsätta vara en hyresrätt.

– Nu har tingsrätten sagt att det här ska man komma överens om på hemmaplan och sedan går man och röstar för hushållet. säger Terje Gunnarsson.

Vad händer om man inte kommer överens?

– Då tycker tingsrätten att man ska avstå från att rösta, säger Terje Gunnarsson.

Peter Johansson

peter.johansson@sr.se