THE PIRATE BAY

Nätleverantör stoppar Pirate Bay

Tiotusentals internetkunder kommer inte längre åt The Pirate Bay. Nätleverantören Black Internet stoppar dem, eftersom de annars kan få böta en halv miljon.

– Vi har valt att blockera trafik till och från de ip-adresser som The Pirate använder, säger Victor Möller som är vd på Black Internet.

– Vi tog ett beslut och gjorde bedömingen att det här var enda sättet att leva upp till Hovrättens beslut.

För ett år sedan leverade internetföretaget Black Internet nät så att sajten The Pirate Bay skulle fungera. Men efter ett beslut i Stockholms tingsrätt som hotade leverantören med böter om de fortsatte leverera sajten, valde Black Internet att strypa uppkopplingen.

The Pirate Bay finns fortfarande på nätet, men inte längre med nät från Black Internet.

Black Internet överklagade, men fick samma svar i hovrätten. Och nu gör Black Internet den här gången tolkningen att inte heller deras kunder får surfa in på fildelningssajten.

– Många kunder förstår ju vårt dilemma att vi inte förstår hur vi ska kunna förvandla lagtext till verklighet.

Och andra kunder, vad säger de?
– De är mer ute efter tips och råd om att ta sig förbi det här. Det verkar finnas ett stort behov av att nå The Pirate Bay.

Nyligen beslutade Högsta domstolen i Danmark att nätleverantören Telenor ska blockera The Pirate Bay. Och nu gör även en svensk internetleverantör tolkningen att man måste blockera uppkopplingen till fildelningsajten för sina kunder.

Hur många kunder kan det handla om?
– Det är svårt att avgöra men det är åtskilliga tiotusentals privatpersoner och tusentals företag som inte kan nå The Pirate Bay efter beslutet som Hovrätten har fattat.

Ulrika Stenbeck Gustavsson var en av de tre domare som fattade Hovrättens beslut. Hon vill inte kommentera om Black Internets åtgärd är rätt eller fel, men säger att det inte fanns något krav på att Black Internet skulle förbjuda sina kunder åtkomst till Pirate Bay.

– Det de förbjuds att göra är att tillhandahålla internetuppkoppling för fildelningstjänsten The Pirate Bay, säger hon.