G20-ledare lovar att halvera budgetunderskott

I slutdokument från G20-mötet utlovar ledarna för världens viktigaste ekonomier att halvera budgetunderskotten fram till 2013.

Världsledarna hade svårt att skräddarsy en kostym som passar alla. I den slutgiltiga deklarationen skrev ledarna att "G20:s högsta prioritet är att skydda och stärka återhämtningen och lägga grunden för en stark, hållbar och balanserad tillväxt och att stärka våra finansiella system mot risker."

Efter två dagars samtal kom löftet från de rikaste länderna i G20 att halvera budgetunderskotten fram till 2013.

Uppgörelsen är något av en triumf för Europa, där Angela Merkel har kämpat för att reducera underskotten. Men det var inte tillräckligt många ledare som gick med på en global skatt på banktransaktioner.

USA är bland de som varnat för hastiga budgetåtstramningar, men gick också med på målsättningen nu några år fram i tiden. Vid toppmötets slut betonade USA:s president Barack Obama att inget land kan räkna med att vägen till framgång enbart ska nås genom export till USA.

USA kommer att konkurrera aggressivt för framtidens jobb, industrier och marknader, enligt Obama.

Mötets värd, Kanadas premiärminister Stephen Harper, sa att G20 fortfarande har mycket kvar att göra för den globala återhämtningen. Men det här är viktiga steg på vägen.

EU är också med i G20, och kommissionens ordförande José Manuel Barrosso försäkrade i en CNN-intervju att EU står rustat med rätt verktyg för att klara fler kriser som den i Grekland om det skulle bli aktuellt.

Brasilien däremot varnade för att Europas radikala sparplaner kan skada ekonomin i tillväxtländerna.

Under den sista mötesdagen var polisen tuffare än i lördags då maskerade anarkister satte eld på polisbilar och vandaliserade. Polisen har medgett att den till viss del tappade kontrollen då.

I går använde kravallpoliser gummikulor och tårgas i konfrontationer. Drygt 600 personer har gripits de senaste dagarna. De gripna fördes till en gammal filmstudio som används för tillfälligt förvar.

Det var ändå lugnare på gatorna än vid flera andra tidigare toppmöten.