Elektrod djupt inne i hjärnan mot Parkinson

Svårt sjuka personer med nervsjukdomen Parkinson kan nu ges ytterligare möjlighet till behandling. Det handlar om att stimulera hjärnan med elekroder som opereras in i hjärnan visar en stor amerikansk studie som presenterats i den välrenommerade New England Journal of Medicine.

Att tappa det du hela tiden försöker hålla i. Eller att din hand skakar så att du aldrig träffa munnen med maten. Det kan vara en effekter av nervsjukdomen Parkinson. Om det inte hjälper att ta mediciner för att leva så normalt som möjligt behövs drastiska metoder. Hjärnoperation kan vara en väg.

Den nya amerikanska studien med drygt 300 patienter visar att kirurgerna nu kan gå in på ytterligare ett ställe för att kunna träffa rätt i behandlingen. Det man gör kallas djup hjärnstimulering. Mitt i hjärnan 7 centimeter rakt ner, opererar man in ett par tunna smala sladdar, ett par elektroder. De kopplas sen till en nevropacemaker på bröstkorgen under huden. Och via pacemakerna ges elström som ändrar funktionerna i de centrala delarna av hjärnan. Resultatet blir till exempel att man får mindre av skakningar eller minskar överrörligheten, beroende på vad som är problemet för patienten. Hjärnkirurgen Patric Blomstedt i Umeå ser positivt på att man nu kan välja mellan två ställen att gå in och operera på.

– I nästa steg kan man nu gå och titta på de här områdena och se vilket område som är bättre för vilka symptom och för vilken enskild patient.

Ungefär 75 personer av de dryga 300 patienter som ingick i studien fick biverkningar, oberoende av vilken metod de lottats till. Det handlade om allt från infektioner till domningar i händern. Hjärnkirurgen Patric Blomstedt i Umeå menar att studien absolut kommer att påverka sättet att arbeta framöver.

– Vi kommer att operera fler i det här målområdet nu framöver till följd av den här artikeln.

– När kommer ni att börja med det tror du?

– Till hösten.