G20-mötet i Kanada

Polisen kritiseras för protestingripande

I Kanada får nu polisen kritik för att ha agerat för aggressivt mot demonstranter under världsledarnas ekonomiska toppmöte i helgen. Över 900 personer greps och fördes till en gammal filmstudio under helgen. Det verkar som om många av dem inte var våldsamma.

De medborgerliga fri- och rättigheterna i Kanada är i dåligt skick, anser den kanadensiska organisationen Canadian Civil Liberties Organisation som arbetar för just de rättigheterna.

Organisationen hade egna observatörer ute bland demonstranterna och två av dem blev gripna.

Också journalisten och vänsterbloggaren Jesse Rosenfeld som arbetar för brittiska The Guardian berättar hur han blev gripen och slagen i magen av polisen. Han satt i förvar i 20 timmar, sex av dem med handklovar, säger han till kanadenisk tv.

– Många hade blivit slagna vid gripandena och var blodiga i ansiktet. Det var lite vatten och mat och trångt, 20 personer i en cell, säger Jesse Rosenfeld, som tycker att det påminner om det han sett som journalist i Mellanöstern de senaste åren.

De allra flesta demonstranterna var fredliga men i lördags bröt sig en liten grupp maskerade personer ur. De brände polisbilar och slog sönder fönster.

I går tog polisen i mer med hårdhandskarna och gjorde räder med gripanden och använde dessutom gummikulor och tårgas vid konfrontationer.

20 000 poliser arbetade för att hålla ordning, kostnaden för säkerheten på motsvarande åtta miljarder kronor har kritiserats i Kanada.

En universitetsprofessor, expert på säkerhet i Kanada, ifrågasätter också agerandet. Människorättsorganisationen Amnesty är bland dem som nu kräver en utredning.