Generalstrejk i Grekland

Tårgas mot demonstranter i Aten

I Grekland inleddes i dag en dygnslång strejk i protest mot regeringens förslag på kraftiga nedskärningar. I Aten har polisen använt tårgas mot stenkastande demonstranter. Turistnäringen påverkas bland annat när demonstranter försöker hindra färjor från att föra turister ut i den grekiska övärlden.

I Aten har tusentals demonstranter samlats på gatorna, och grekisk polis har använt tårgas mot demonstranter där efter att omkring 10 personer kastat bland annat stenar och flaskor mot polisen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Pireus är en av Medelhavets mest trafikerade hamnar, just i dag är totalt 18 000 passagerare inbokade att resa därifrån. Där försökte strejkande demonstranter i morse blockera färjetrafiken.

De lyckades hittills bara delvis, den grekiska kustbevakningen har sänt ett tusental vakter till Pireus för att hindra demonstranterna att störa färjorna.

Dagens landsomfattande strejk följer på flera protester under våren, den mest våldsamma den 5:e maj, då tre personer dödades när en bank sattes i brand.

De som strejkar visar sitt missnöje med regeringens föreslagna krisbesparingar, som ska försöka få ordning på Greklands ekonomi. En följd av EU:s och Internationella Valutafondens krav på Grekland.

Parlamentet börjar i dag diskutera sparreformen, men beslutet väntas dröja till i nästa vecka.

Strejken i dag stänger både banker och skolor. På sjukhusen opereras bara de mest utsatta patienterna. Media påverkas också, tv-sändningar är inställda, liksom morgondagens tidningar.

Större flygplatser håller öppet, medan inrikesflyget påverkas, ett hundratal flyg beräknas ställas in idag.

Det berör researrangören Apollo, som ställer in ett flyg i vardera riktningen mellan Arlanda och Santorini. Ett par hundra personer som skulle ha flugit i dag, får istället resa i morgon.