Generalstrejk i Grekland

Turister drabbade när greker strejkar

I Grekland pågår en landsomfattande strejk, med demonstrationer i Aten och flera andra större städer. I Pireus hindrade demonstranter tusentals turister att gå ombord på färjorna till den grekiska övärlden.

En av dem som påverkats av strejken är Helena Liewendahl.

– Det är väldigt tydligt att även de som jobbar här nere inte har någon koll på hur strejken påverkar färjorna. Jag köpte en biljett till en färja som skulle gå 18.30, och nu fick jag precis reda på att den inte går, säger hon.

– Det är jättelånga köer av folk som står här som försöker byta in sina färjebiljetter, och man vet inte om nästa färja går, även om man tror det.

– När jag åkte från Pireus nu var det långa köer in till färjekontoret där jag hade köpt biljetter. Det är många svenskar, norrmän och en del greker också som helt får sina planer omkullkastade och som behöver hitta nya vägar att komma till öarna, fortsätter Helena Liewendal.

Hon väntar nu i Aten till i morgon då strejken är över för den här gången. Hon skulle först ha flugit till sin semesterö, men ett hundratal grekiska inrikesflyg har ställts in i dag. Det berör också researrangören Apollo, som ställer in ett flyg i vardera riktningen mellan Aten och Santorini.

Det här är den femte generalstrejken som genomförs sedan i våras i Grekland, och det är fackföreningar för framförallt grekiska statsanställda och delar av de privatanställda som protesterar mot att regeringen försöker genomföra besparingar i linje med de krav som EU och Internationella valutafonden ställt upp för att Grekland ska sanera sin ekonomi.

Enligt polisen deltog omkring 16 000 personer i demonstrationer i Aten och Thessaloniki. Förutom några incidenter där tårgas kom till användning, rapporteras inga våldsamheter.

I samband med liknande demonstrationer i maj dog tre personer när en bank sattes i brand i Aten.