Stor ovisshet kring tyskt presidentval

I Tyskland väljs i dag en ny president efter Horst Köhler som avgick helt oväntat för en månad sen. Det är inte folket som väljer tysk president, utan en parlamentarisk församling. Men valet kan bli dramatiskt, Regeringens kandidat Christian Wulff kan inte vara säker på segern.

Saken borde vara klar: Christian Wulff är yrkespolitiker, vice ordförande under Angela Merkel i det kristdemokratiska partiet. Och i den församling som ska välja en ny tysk president i dag har de borgerliga egen majoritet.

Men utgången av valet i dag är oviss. Den tyska rödgröna oppositionen har ställt en kandidat mot Wulff som har splittrat det borgerliga lägret. Det är pastorn och den forne östtyske medborgarrättskämpen Joachim Gauck, känd som förste Stasi-jägare. Joachim Gauck byggde upp och ledde myndigheten som ger upprättelse till offer för det inre östtyska spionaget.

Politiskt kan Gauck beskrivas som mer borgerlig än sin borgerliga motkandidat Wulff. Men det bekymrar inte de rödgröna som har nominerat Gauck. De ser en chans att i presidentvalet skada den redan försvagade Merkelregeringen. Gauck är ett samlande och respekterat namn, som kan tänkas locka borgerliga avhoppare i valet i eftermiddag.

Gauck ser sig själv som en lämplig tysk president, oavsett på vems mandat han är vald. Han säger att han föredragit att ställa upp som Merkels kandidat. Men när hon inte ringde, så gör han det nu för oppositionen.

Gauck är mycket folklig. Han är en skicklig talare som förstår att spela på åhörarnas känslor. Anhängare till honom driver kampanj på internet, som om det vore tyska folket som ska välja president. Bredvid retorikern Gauck framstår den erfarne partimannen Wulff som en torr politruk.

Drygt 1 200 personer ingår i den parlamentariska församling som väljer tysk president i dag. Några borgerliga ledamöter har öppet sagt att de ska rösta på Gauck, oppositionens kandidat. Fler kan fatta samma beslut i valbåset. Omröstningen är hemlig. Och missnöjet med Angela Merkels regering utbrett, också inom regeringspartierna.