Mexikanska golfen

USA tar emot internationell hjälp i oljesaneringen

USA kommer nu att ta emot internationell hjälp från tolv länder i arbetet med att ta hand om oljan i Mexikanska golfen, meddelar utrikesdepartementet. Det är mer än 70 dagar sedan det största oljeläckaget i USA:s historia började och frustrationen växer.

I går besökte den amerikanske vice presidenten Joe Biden, för första gången golfregionen, sedan katastrofen började.

– Jag vill försäkra mig om att alla här förstår att presidenten och jag är som mest engagerade för att vi räddar det här sättet att arbeta och leva, sa Joe Biden under sitt besök, Pensacola i Florida. Det rapporterar tv-kanalen CNN.

Samtidigt står det klart att USA nu kommer att ta emot internationell hjälp med oljearbetet från tolv länder och internationella organisationer. Totalt är det 22 erbjudanden som man tackat ja till. Bland annat utrustning för insamling av olja och slamavskiljare från länder som Mexiko, Norge, Frankrike och Japan.

Och för att lugna fiskare något som nu är förhindrade av fiskeförbud, meddelade vice presidenten Joe Biden att alla konsumenter av fisk och skaldjur från den Mexikanska golfen, kommer att kunna känna sig säkra i framtiden. Den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten tillkännager att de kommer att sätta en säkerhetsstandard och testa fångster så att det som eventuellt är skadat av oljan slängs.

– Poängen är att vi vill se alla fiskare ute till havs igen, så fort oljan tagits bort, sa Biden.

Darryl Willis hörs och syns i tv- och tidningsreklam i USA just nu för BP:s hantering av de fordringar för ersättning som många amerikaner med uteblivna inkomster nu fortlöpande skickar in till företaget. Han är ett mycket strategiskt val, eftersom han själv är uppvuxen i det hårt drabbade Louisiana, något som tydligt framgår i reklamen.

Enligt BP har man tagit emot fler än 80 000 fodringar, och gjort närmare 41 000 utbetalningar på sammanlagt över 128 miljoner dollar. Deras sammantagna kostnader för hanteringen av oljeläckaget ligger nu på över två och en halv miljard dollar.

Samtidigt fortsätter oljan att välla ut i Mexikanska golfen för 72:a dagen sedan oljeriggen exploderade. Och frustrationen syns på flera håll. I går gjorde den förre detta presidenten Bill Clinton följande uttalande vid en mediebevakad sammankomst:

– Så länge vi inte skickar ner flottan och spränger hela oljekällan, så är vi beroende av BP:s tekniska kunskaper. Låt oss bara fixa problemet.